De media is zo gek nog niet

wie beslist?

Een van de taalkwesties waarover heftig gediscussieerd wordt, is het verschijnsel dat heel veel mensen zeggen “de media heeft” in plaats van “de media hebben”.  Wij weten natuurlijk dat het woord media het meervoud is van medium en dus een meervoudig begrip is. Veel mensen weten dat echter niet en ervaren de media als een enkelvoud. En zo gek is dat niet. Ik geef twee argumenten om te verdedigen dat ‘de media’ heel goed als een enkelvoudig begrip opgevat kan worden.

  1. Je kan ‘de media’ beschouwen als een verzameling, een verzameling van kranten, tijdschriften, radio, televisie en digitale media. Net zoals ook ‘de pers’ een verzameling is van journalisten, maar ook ‘de politie’, ‘het leger’ en ‘de regering’ vormen zulke verzamelingen die we als een enkelvoudig begrip beschouwen. Ook ‘het publiek’ is een enkelvoudig begrip, dat toch uit heel veel mensen bestaat. Zo hoorde ik vanochtend op de deftige radio 4: “Het publiek was enthousiast, ze gaven een staande ovatie.”
  2.  In het Engels wordt ‘the media’ als een enkelvoudig begrip beschouwd. “The media is the message” Dat is niet niet onomstreden “It is apparent that media is on its way to becoming a collective noun which can take singular or plural as the writer wishes, particularly when the media is/are seen as a single homogeneous group.”
(Philip Gooden, Who’s Whose: A No-Nonsense Guide to Easily Confused Words, Walker & Company, 2004). Er bestaat een website Media is a plural  van Rory O’Connor – http://roryoconnor.org/ – waarin hij echter vooral pleit voor een pluriforme pers, de titel slaat niet op een grammatical uitgangspunt.

Mijn cursisten gebruiken media bijna allemaal als een enkelvoud. Ik heb het gevoel dat hier het keerpunt van acceptatie bijna bereikt is. Als zoveel mensen zeggen “de media heeft” – ik hoorde het ook prins Willem-Alexander in een vraaggesprek zeggen – wordt het gewoon en op den duur zal ik er ook aan moeten wennen, hoe vreemd ook het me nog steeds in de oren klinkt. Bepalend zal zijn of de media zelf deze vorm gaat/gaan gebruiken.

Over Wllm Kalb

schrijver, lezer, docent - focus: taal, geschiedenis, fotografie, Duits(land), muziek en films uit de jaren '20 - '50
Dit bericht werd geplaatst in Feiten en meningen, media en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s