Zin in spreeuw

Mijn katten hebben deze week de keus uit kip, kalkoen, rund, konijn, lam, zalm, tonijn en eend. Het zit verpakt in kleurige aluminium pakjes met opschriften in veel mij onbekende talen. Mijn twee katers weten vast niet wat Kanaa ja Kalkkunaa is (vast Fins, een Finse vriendin zei onlangs: “wij houden van onze klinkers”) of Oksekjød og Fjerkæ. Maar gelukkig kom ik ook Nederlands, Engels en Frans tegen. Dan snap ik het weer.

Katten zijn roofdieren en dat ontkennen ze niet, maar ik heb nog nooit een kat een lam zien bespringen, of een kalkoen. Zelfs een eend is te groot (of te eng) voor ze. De mijne houden het bij muizen, en heel af en toe een vogel, een kikker of een goudvis van de buren.

Waarom hebben de fabrikanten van diervoerders niet wat meer fantasie en maken ze blikjes of zakjes met wat de katten echt lekker vinden? Een blikje wijting in plaats van zalm, een zakje met kraai, spreeuw, of mus in plaats van rund of lam. Voor de inhoud zal het weinig uitmaken want die bestaat, zoals kritische consumentprogramma’s als allang hebben aangetoond, uit slachtafval, of dat wat overblijft nadat we de biefstukjes, de karbonades en de lendestukken uit het geslachte dier heebben gehaald. Dat wel aangevuld met Ul/kg: VitA: 1290; Vit D3: 200; Vit E: 17; mg/kg: Fe(E1): 9; I(E2): 0,2Cu(E4): 0,8; Mn(E5): 1,7; Zn(E6): 9. En dan nog de ‘technologische toevoegingsmiddelen’: mg/kg: E451: 2200; E499: 2000. Verder lees ik gelukkig dat  82,0% procent van de inhoud uit vocht bestaat.

Er wordt goed voor mijn dierbaren gezorgd. Maar ik zie ze denken: WAT ALWEER LAM, WAAR BLIJFT MIJN SPREEUW?

Over Wllm Kalb

schrijver, lezer, docent - focus: taal, geschiedenis, fotografie, Duits(land), muziek en films uit de jaren '20 - '50
Dit bericht werd geplaatst in Feiten en meningen en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

4 reacties op Zin in spreeuw

 1. assyke zegt:

  supermarktblikken/bakjes/zakjes zijn slecht voor katten
  de grote zakken uit de speciaalzaak (waar je een maand mee doet) zijn in verhouding
  zelfs goedkoper en je investeert ermee in de gezondheid van je huisbeestjes

  wat niet wil zeggen dat je geen gelijk hebt, zalm etc is om het poezebaasje het water in de mond te laten lopen, de kat kan immers niet lezen:)

  Like

 2. Aline zegt:

  Wij hebben hier een vijftal katten lopen, en ik wissel zo veel mogelijk af, merken doen erbij ons niet toe… we willen immers zelf ook niet elke keer hetzelfde voorgeschoteld krijgen… eens in de zoveel tijd, gaat er een blikje tonijn extra door het eten… en eens per 2 maanden krijgen ze warme koolvis filet… en het is super om te zien hoe ze daar van genieten… en hoe alle bakjes dan helemaal schoon gelikt worden…

  Like

  • Wllm Kalb zegt:

   Mijn twee jongens zijn ook niet zo kritisch, ik probeer veel af te wisselen en geef ze vaak ook alleen brokjes. Vroeger kookte ik wekelijks wijting voor mijn katten en gaf ik ze wel eens gesneden hart, maar deze twee zijn er niet dol op en wijting is behoorlijk duur geworden. Vervelend vind ik wel dat je als consument behoorlijk voor de gek wordt gehouden; in de pakjes en blikjes zit nauwelijks wat door de fabrikanten wordt gesuggereerd. Op diverse forums van dierenvrienden wordt heftig gedebatteerd over wat nou wel en geen goede voeding is voor je kat. Ik ben daar erg praktisch in: ik geef wat makkelijk te verkrijgen is en wat ze direct en graag opeten.

   Like

 3. assyke zegt:

  ik denk dat er ook een verschil in levensstijl is
  de huiskat die nooit buiten komt is gevoeliger voor een teveel aan verkeerde eiwit en fosfor
  dan een actieve buitenkat

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s