Praag en de Vltava (Moldau) – de Donau, Amstel en Spree

De Vltava stroomt dwars door Praag, met bochten en stuwdammetjes. Lekker breed, een echte rivier dus waarover nog grote boten varen, waarover grote, kleine, smalle en brede bruggen zijn gebouwd om de oude stad te verbinden met Malá Strana, het stadsdeel aan de overkant, dat bekroond wordt door de burcht op de heuvel, de Hradcany met paleizen en burchten en de oude kathedraal. De beroemdste van al die bruggen is de Karelsbrug, nu een toeristische trekpleister en voetgangerszone, vol met nepartiesten en souvenirverkopers, een brug die wel oud en interessant is maar die je beter kunt vermijden.

Karluv Most, de Karelsbrug

Ik miste in Praag een mooie wandelroute langs de rivier. Op mijn tocht langs de rivier, stroomopwaarts, moest ik telkens weer uitwijken voor snelwegen en tramrails, niemand heeft bedacht hoe prettig het is om langs de rivier te lopen en te genieten van het uitzicht.

Een beetje stad heeft een rivier nodig. Wat zou Parijs zijn zonder de Seine, Londen zonder de Theems? New York zonder de Hudson, Boedapest zonder de Donau? Maar niet altijd bepaalt de rivier het aanzien van de stad. Laten we eerlijk zijn, Berlijn heeft de Spree, maar dat is toch maar een armzalig stroompje, niet meer dan een soort verbindingskanaal. En Wenen ligt niet eens aan de ‘schöne blaue Donau’ slechts aan het Donaukanaal. En Amsterdam heeft weliswaar z’n Amstel, maar je ziet nauwelijks dat het hier om een rivier gaat, de Amstel lijkt heel erg op een van de vele grachten, misschien alleen wat breder. De ware schoonheid van de rivier gaat trouwens verscholen achter aan een vloot van woonboten. En het scheepvaartverkeer vaart langs de stad via het Amsterdam-Rijnkanaal, ver weg van het Centrum. De Amstel zit opgescheept met rondvaartboten en plezierjachtjes.

Durch Berlin fließt immer noch die Spree ...

Met weemoed denk ik terug aan de jaren dat er nog grote schepen aanmeerden aan de Parkhaven in Rotterdam. De wereld kwam nog in de stad. Er gebeurde wat. Ook daar varen nu alleen nog maar partyschepen.

De rivier heeft de stad tot een stad gemaakt; gezorgd voor handel, welvaart en verkeer. De rivier verdient het een hoofdrol te spelen, ook in de stad van vandaag. En Praag? Praag heeft zo veel te bieden, de rivier vormt de verbinding.

Over Wllm Kalb

schrijver, lezer, docent - focus: taal, geschiedenis, fotografie, Duits(land), muziek en films uit de jaren '20 - '50
Dit bericht werd geplaatst in Feiten en meningen en getagged met , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

3 reacties op Praag en de Vltava (Moldau) – de Donau, Amstel en Spree

  1. Aline zegt:

    Die eerste foto is prachtig, het is zo’n mooi beeld op de stad, de brug en het water… , en dan als ik dan je verhaal lees, dat je steeds weer van het pad af moest… dan is er inderdaad niet nagedacht over de natuur en toerisme… 😉

    Like

  2. Spuit11 zegt:

    Dank Wllm, mooi blog en het verhoogt de voorpret 😉

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s