Septembersong – vervolg –

In het kleine, onderschatte meesterwerk van F. Springer Bougainville bevindt de hoofdpersoon, de tragische held Tommie Vaulant, zich in Bangladesh in een uiterst vreemd hotel. Het is 1973, Oost-Pakistan is zojuist onafhankelijk geworden. Daar verblijft ook Ole, een Zweedse zakenman en drinkebroer van Tommie. Deze Ole is Zweeds somber en heeft een merkwaardige hobby:

componist Kurt Weil

 “Als Ole’s somberheid haar dieptepunt had bereikt, zette hij zijn taperecorder aan en speelde Kurt Weil. Hij had maar één compositie van Kurt Weil, ‘Septembersong’, maar dan wel in tien verschillende versies. Gezongen door Lotte Lenya in 1942, gespeeld door een piano, alleen door violen, op een klarinet met orkestachtergrond, nog eens door Lotte Lenya, maar dan in 1962, door andere zangeressen in het Engels, Frans en Zweeds. De ‘Septembersong’ inspireerde hem tot uiteenlopende confidenties …” (pagina 40).

De Septembersong stamt uit 1938. De tekst is van Maxwell Andersson, de muziek dus van Kurt Weil die voor het naziregime uit Duitsland naar Amerika was gevlucht. In ’38 schreef hij de musical Knicker-bocker holiday. De song was speciaal bedoeld om Walter Huston, die in de musical de rol van Peter Stuyvestant speelde, een grote solo te geven.

You Tube biedt ons nu de keuze uit meer dan vijftig opnamen van deze song. Van

actrice, zangers Lotte Lenya

bijvoorbeeld Ella Fitzgerald, Ute Lemper, Django Reinhardt, Frank Sinatra (ook in duet met John Denver!), Lou Reed, Patricia Kaas tot Johnny Cash

Natuurlijk is ook is Kurt Weils weduwe Lotte Lenya te horen.

Over Wllm Kalb

schrijver, lezer, docent - focus: taal, geschiedenis, fotografie, Duits(land), muziek en films uit de jaren '20 - '50
Dit bericht werd geplaatst in Feiten en meningen en getagged met , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s