Alleen uit eten – diner for one

diner for one

Gezellig samen uit eten. Met je man, je vriend, je minnaar, een zakenrelatie, een oude schoolvriendin, om bij te praten en ook om te genieten van het eten. Alleen uit eten gaan is niet gezellig en is zeker in ons land niet gewoon. In zuidelijke landen, waar het veel gewoner is om even uit eten te gaan in de buurt, zie je het veel vaker, krantje mee, praatje met de ober. Daar is alleen uit eten gaan niet zielig. Daar word je niet weggestopt naast de toiletten of op dat tochtige plekje bij de ingang.

In Praag ging ik een aantal keren alleen uit eten. Ik moest wel, want ik was alleen op vakantie. Vaste vriend zit maanden in het buitenland, vriendin kon/wilde niet mee, met een groepsreis wilde ik niet. Is ook helemaal niet erg, ik ben gewend alleen te reizen en vermaak me prima. Maar alleen uit eten gaan is telkens toch lastig. Natuurlijk neem ik iets te lezen mee. Dit keer ook een opschrijfboekje en een potlood om aantekeningen te maken en mijn logboekje bij te houden. Dat geeft veel afleiding en de tijd gaat sneller voorbij. In één geval trof ik het met de bediening; een jonge ober maakte grapjes, stelde vragen en hielp me bij het uitspreken van de namen van de Tsjechische gerechten. Dat schept een band en maakte het alleen eten een stuk prettiger. Nee, hij heeft me zijn telefoonnummer niet gegeven.

Het aantal alleenstaanden neemt elk jaar toe. Wil de horeca ook deze grote groep blijven behouden, dan zou er wat meer moeten gebeuren. In Berlijn ken ik een buurtrestaurant waar ze en grote tafel hebben voor de alleeneters. Schuif maar aan en maak kennis – of niet – met je buurtgenoten die ook even een hapje komen eten. Zet als restaurant ook eens kleine tafels op de beste plekken, zodat je merkt dat je welkom bent. Adverteer eens met een aanbieding: als je alleen komt eten krijg je een gratis glas wijn. Er kan zoveel meer gebeuren.

Toch hoop ik dat op de volgende stedentrip mijn trouwe vriend weer meegaat. Ik mis hem, vooral tijdens het eten.

Over Wllm Kalb

schrijver, lezer, docent - focus: taal, geschiedenis, fotografie, Duits(land), muziek en films uit de jaren '20 - '50
Dit bericht werd geplaatst in Feiten en meningen en getagged met , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op Alleen uit eten – diner for one

  1. Ik vind het heerlijk alleen uit eten te gaan, geeft me ene gevoel van vrijehid. En ik “moet”niet eens, ben bijvoorbeeld niet single.

    Geliked door 1 persoon

  2. Wllm Kalb zegt:

    Dat gevoel van vrijheid herken ik ook wel; vooral het gevoel van ‘wie doet me wat, ik ga lekker alleen eten’. Maar het is niet gezellig.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s