Autobiografisch schrijven – huiswerkopdracht

Tijdens de tweede bijeenkomst van mijn groepje autobiografisch schrijven bespraken we gisteravond de eerste huiswerkopdracht: beschrijf je ouderlijk huis.

Het is niet verwonderlijk dat daar zeer verschillende beschrijvingen uit voortkwamen. Ieder schrijft naar zijn vermogen, naar aanleg en idee. Ik had helemaal geen aanwijzingen gegeven, zodat ieder spontaan zijn/haar eigen weg heeft gevolgd.

De kortste tekst bestond uit verschillende opsommingen. Wat er in de gang stond, in de voorkamer, in de tuin. Dan opeens een stukje over de oorlog. Het huis werd omschreven als een ‘gezellig huis’. De schrijver was gaan zitten en had uit zijn geheugen geput en zonder nadenken alle invallen op papier gezet. Wel met enkele treffende details die het beeld van het ouderlijk huis inkleurden.

Een ander verhaal begon met een lange inleiding. Hoe het dorp was ontstaan, wat er vroeger allemaal gebeurd was, hoe het dorp veranderd was. Toen pas kwam het huis aan de beurt en zijn bewoners. Veel verhalen over de manier waarop de familie samen het huishouden runde, treffende zinnen over familiefeesten en ook met commentaar van de schrijver: het huis was lelijk,  je keek uit op de muur van een elektriciteitshuisje, wel met interessante vogeltjes.

De meest intrigerende tekst nam de lezer mee het huis in waar de schrijver als kind had gewoond. Mee door de winkel, via de gangen naar het keldergewelf waar het bedompt rook en de wijnflessen onder het stof lagen.  Via de woonkamer en de slaapkamers komen we steeds meer te weten over de familie, over va en moe en de manier waarop de bewoners van het huis met elkaar omgingen.

Bij het opschrijven van herinneringen is het altijd belangrijk om na te gaan waarom je die heinneringen opschrijft en voor wie. Er bestaat niet één methode, er is geen beste manier om het te doen. Wel moet je als schrijver keuzes maken en baas blijven over de tekst. Je moet ordenen.

Schrijf feiten zo op dat de lezer zich een beeld kan vormen. Niet te veel, niet te uitvoerig. Schrijf vanuit een algemene indruk die verstrekt wordt door het gebruik van treffende details. In wat voor soort huis woonde je, waar lag dat, over welke tijd hebben we het? Maar ook: hoe voelde je in dat huis; was het een veilig huis, een gezellig huis, een warm huis? Verbind de feiten altijd met de belevenis van de dingen.

De lesopdracht luidde: beschrijf de zondagen van je jeugd. Ook dat leidde tot boeiende teksten die al veel beter waren geschreven dan de eerste huiswerkopdracht die eigenlijk een sprong in het diepe was.
Schrijven leer je vooral door het te doen.

Over Wllm Kalb

schrijver, lezer, docent - focus: taal, geschiedenis, fotografie, Duits(land), muziek en films uit de jaren '20 - '50
Dit bericht werd geplaatst in Feiten en meningen en getagged met , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op Autobiografisch schrijven – huiswerkopdracht

  1. Theo Balvers zegt:

    Opdrachten waarmee ik ook aan de gang kan gaan…

    Like

  2. Wllm Kalb zegt:

    Maak er wat moois van Theo. Ik zal over de voortgang van de cursus blijven berichten, elke veertien dagen.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s