Konstantin Wecker – Liedermacher met passie

Wat mij al jarenlang verbaast, is dat wij in Nederland nauwelijks iets weten van wat er in Duitsland gebeurt op het gebied van de lichte muziek. De Amerikaanse en Britse top 100 is regelmatig te horen op de verschillende publieke en commerciële zenders, op de tv wordt uitsluitend in het Engels gezongen. Dat er buiten het Engelse taalgebied ook heel veel te beleven valt, blijft voor ons goed verborgen. Bij muziek in het Duits denkt iedereen altijd aan de ‘schlagers’ uit de jaren vijftig, de wat sentimentele, volksmuziekachtige liedjes die nog altijd klinken op het Schlagerfestival in Kerkrade, want daar in het oosten van ons land is Duitsland natuurlijk dichterbij. Maar er is meer!

Al jaren ben ik een fan van Konstantin Wecker (1947), een ‘Liedermacher’ uit Beieren, die al vanaf het midden van de jaren zeventig werk aan een enorm repertoire. Hij bemoeit zich met de politiek, is controversieel, was jarenlang verslaafd aan cocaïne en maakte daar prachtige liederen over. Maar vooral is hij muzikant.

Vrienden en kennissen zeggen dan: “nooit van gehoord”. En dat is jammer, want Wecker heeft een prachtige, geschoolde stem, schrijft vrijwel al zijn nummers zelf en heeft ook wat te zeggen. Behalve zanger is hij ook schrijver, componist, acteur en docent. En hij is een uitstekende pianist.

Hij heeft een enorme reeks cd’s gemaakt en treedt nog regelmatig op. Hij neemt je mee in zijn liederen, weet je keer op keer weer te verbazen en te ontroeren. Luister maar.

Over Wllm Kalb

schrijver, lezer, docent - focus: taal, geschiedenis, fotografie, Duits(land), muziek en films uit de jaren '20 - '50
Dit bericht werd geplaatst in Feiten en meningen en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Konstantin Wecker – Liedermacher met passie

  1. Renate zegt:

    Van Konstantin Wecker heb ik alleen een verzamel-CD. In m’n verzameling bevinden zich wel verschillende andere Duitse artisten, die misschien iets meer in de pop/rock hoek zitten.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s