Creatief schrijven – Tips voor het schrijven van een column

 • Enerzijds houdt het schrijven van een column een absolute vrijheid in: alles mag, een column mag overal over gaan. Als columnist heeft u het helemaal voor het zeggen. Anderzijds blijken er toch weer heel veel ongeschreven regels te bestaan om van zomaar een leuk stukje een echte column te maken.
 • Zo moet u zich als columnist  in de eerste plaats houden aan een bepaalde lengte. Een column is geen roman, geen novelle zelfs geen essay. Kort en krachtig moet de columnist zijn menig geven en die ook nog eens aantrekkelijk verpakken. 350 woorden is een veel gebruikelijke lengte voor een column en het vergt vaak heel wat schrappen om binnen die grens te blijven. Maar u weet: schrijven is schrappen en schrappen is scheppen.
 • Verder moet de column ergens over gaan. Liefst over één duidelijk afgebakend onderwerp, dat aansluit bij de actualiteit of in ieder geval een onderwerp dat uw lezers bezig houdt. Columns over het wel en wee van uw huisdieren kunnen leuk zijn, maar gaan op den duur toch vervelen. En dan wordt er ook nog van de schrijver verwacht dat zij* een duidelijke mening heeft over dat onderwerp. De columnist hoeft geen blad voor de mond te nemen; zij mag, nee, zij moet zich duidelijk uitspreken.
 • Een geslaagde column staat of valt met een goede opbouw. De titel al moet de lezer prikkelen: waar gaat dit over? Leg niet meteen al uw kaarten op tafel, maar licht hooguit een tipje van de sluier op: hier zou het over kunnen gaan. De openingszin moet de lezer dan meteen bij de lurven pakken. Mag hem op het verkeerde been zetten, maar de lezer moet bijna gedwongen worden om door te lezen om te weten hoe dit verder gaat.
 • Na deze overrompelende start neemt  de columnist gas terug, het onderwerp wordt van verschillende kanten nader bekeken en ter sprake gebracht. Een anekdote, een vreemd voorbeeld, een uitstapje naar het verleden of een aanverwant onderwerp, alles mag zolang de licht ironische toon maar gehandhaafd blijft en er een zekere lijn in het betoog ontstaat.
 • In de voorlaatste alinea zet u langzaam aan naar de climax. U komt als schrijver bij de kern van uw betoog: dit is wat u eigenlijk wilde zeggen.  Om dan in de laatste zin nog eens een extra punt te maken in de vorm van een pittige uitspraak, een pakkende uitsmijter, de kroon op het werk.
 • De column moet bovenal aantrekkelijk zijn door zijn stijl. Hiervoor mag u als columnist alle u ter beschikking staande stijlmiddelen uit de kast halen. Overdrijving, beeldspraak, archaïsch taalgebruik, neologismen, oude spreekwoorden en gezegden,  alles mag, maar bedenk daarbij wel: overdaad  schaadt. Het is de kunst om maat te houden en toch scherp en prikkelend te formuleren.  De column moet niet te serieus genomen worden, maar de lezer tot nadenken stemmen. De conclusie moet uiteindelijk zijn: ’leuk – en tja, misschien heeft die schrijver toch wel gelijk’.

*de meeste columnisten zijn vrouw, maar mannen mogen ook columns schrijven.

©Wllm Kalb, schrijfdocent

Over Wllm Kalb

schrijver, lezer, docent - focus: taal, geschiedenis, fotografie, Duits(land), muziek en films uit de jaren '20 - '50
Dit bericht werd geplaatst in schrijven en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

4 reacties op Creatief schrijven – Tips voor het schrijven van een column

 1. Aad Verbaast zegt:

  Waarom zijn de meeste columnisten vrouw? Herken ik eigenlijk niet zo.

  Like

 2. Wllm Kalb zegt:

  Die bewering is niet gebaseerd op een uitgebreid onderzoek, maar ik heb gewoon geteld in de dagbladen en tijdschriften die ik onder ogen krijg. Dan is de verhouding 60/40 in het voordeel van vrouwen. Maar dat kan dus heel goed liggen aan de keuze van mijn leesvoer.

  Like

 3. misschien wilt u eens op mijn blog kijken of Otto van Oosterhout het goed heeft gedaan?
  Hij heeft vandaag als gastschrijver een column op mijn blog gezet.

  Like

 4. met dank, uiteraard voor uw wijze lessen;-)

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s