Jemen 1975 – Mumkin sura

‘Maak je een foto van me?’ – mumkin sura – werd ons alsmaar gevraagd toen we in 1975 door Jemen reisden. Door jongens en mannen; vrouwen en meisjes vroegen zoiets natuurlijk niet. Het land was nog maar net open voor toeristen, er waren weinig voorzieningen, wel heel veel gastvrijheid.
Die malle buitenlanders – in korte  broeken! – moet je zien. Wij keken naar hen, zij naar ons. Trots waren ze omdat ze op de foto mochten. En trots mocht je zijn als een djambia droeg, de kromme dolk, een waar statussymbool, gestoken onder de riem, bekleed met zilver filigrein, gemaakt door de Joodse zilversmeden die inmiddels allemaal uit Jemen zijn verdwenen.

We genoten van de hoofdstad Sanaa. Indrukwekkende oeroude architectuur en een bruisende markten. Veel totaal gesluierde vrouwen die wegglipten zodra wij de hoek om kwamen.
Op het platteland verstopten de vrouwen zich niet. Ze bewerkten het land en brachten zelf hun groenten naar de markt. Vaak wilden ze niet gefotografeerd worden, nog vaker wilden hun mannen dat niet.
Soms lukte het wel, zoals deze vrouw die  nieuwsgierig was naar zo’n  vreemd verschijnselen als een filmcamera.

We kampeerden ergens in de bergen tussen Ibb en de oude universiteitsstad Zabid, in het meest groene deel van het land, waar vroeger koffie werd verbouwd op prachtig aangelegde terrassen. Nu is het vooral qat.
De nachten waren koud. In de dorpen was weinig te krijgen, het kostte heel wat moeite om wat eten klaar te maken op de oude primus. Maar we trokken wel bekijks, het hele dorp rukte uit om te kijken naar deze wonderlijke circusvoorstelling.

In de vroege ochtend werden we wakker door geroep, ergens uit het diepe dal. De boodschap werd herhaald en steeds opnieuw doorgegeven aan hoger gelegen huizen en bereikte eindelijk de boerderij helemaal bovenop de bergkam. Zo werkte toen de telegraaf in die afgelegen streek, voordat er mobieltjes kwamen.

P.S Hoe mooi en boeiend  Jemen ook is, op dit moment wordt reizen naar Jemen sterk afgeraden: te gevaarlijk.

 

 

 

 

 

Over Wllm Kalb

schrijver, lezer, docent - focus: taal, geschiedenis, fotografie, Duits(land), muziek en films uit de jaren '20 - '50
Dit bericht werd geplaatst in Feiten en meningen, geschiedenis en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

5 reacties op Jemen 1975 – Mumkin sura

 1. Lidy zegt:

  Mooi verhaal over toen. Graag gelezen.

  Like

 2. Wllm Kalb zegt:

  Kwam het reisverslag onlangs weer tegen en heb de oude foto’s maar eens gescand. Die foto’s vind ik nog steeds indrukwekkend, zijn me zeer dierbaar. Het was toen zo’n bijzondere reis, Mijn eerste ervaring buiten Europa, onvergetelijk.

  Like

 3. Theo Balvers zegt:

  Met interesse gelezen.
  Het was wel de periode van terrorisme, gijzelingen, kapingen, aanslagen.
  Hoe was dat in die regio?

  Like

  • Wllm Kalb zegt:

   Nee, in die tijd waren Nood-Jemen en Zuid-Jemen nog twee afzonderlijke staten, Zuid-Jmen kwam je toen helemaal nog niet binnen. In Noord-Jemen was het toen rustig, wel was men in het noorden van het land religieuzer dan in andere delen, daar moest je geen gekke dingen doen, kon je bijvoorbeeld niet in een korte broek of met korte mouwen rondlopen. Ook weden we ervoor gewaarschuwd dat het in Marib, in het oosten, onrustig was , daar zijn we toen niet naar toe gegaan.

   Like

 4. laila zegt:

  Boeiend.
  Er is veel aan het veranderen. Een inhaalslag.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s