De rijdende rechter op de ordinaire toer

Bij de ncrv hadden ze geen zin in weer een burenruzie over een schutting of een overhangende tak. Hebben we niet eens wat anders? Ja, gelukkig vonden ze tussen de vele honderden brieven een aanvraag van ‘levend kunstwerk op z’n retour’ Fabiola uit Amsterdam, die had ruzie over een voorval tijdens de Gay Pride 2010. Dat wordt lachen!

Nu niet eens opnames van armetierige tuintjes in Noord-Groningen of gemeentelijke plantsoenen in Oost-Brabant, maar opnamen uit de homoscene in Amsterdam!

Voor wie hem niet kent: Fabiola is een Vlaamse meneer die al tientalen jaren in Amsterdam bivakkeert en bij elke protestdemonstratie – waartegen dan ook -aanwezig is. Altijd gehuld in gewaden, die voor een groot deel bestaan uit aluminiumfolie en oude kant. Hij kenmerkt zich door veel verbaal geweld en het feit het nooit met je eens te zijn. Hij is ook in te huren voor feesten en partijen.

Dat Fabiola ruzie maakte tijdens de Gay Pride met de schipper van het bootje waarmee hij door de grachten voer, was te voorspellen. De oorzaak van de ruzie was onbelangrijk. De schipper – een van de vele Amsterdamse kunstenaars waar nog nooit iemand van heeft gehoord – kreeg ruzie met de Amsterdamse politie en werd meegenomen. Fabiola bleef alleen achter in de regen. Vreemde mannen brachten hem thuis en pikten vervolgens het bootje in. De schipper vond dat Fabiola dat had moeten voorkomen; Fabiola vond dat kapitein Ron hem nooit alleen op de boot achter had moeten laten.

De rijdende rechter maakte er een leuke show van. Zelfs hij, de gevierde Mr Frank Visser, kon tegen de opstandige Fabiola weinig inbrengen. De ‘hoorzitting’ werd gehouden op een rondvaartboot in de regen. Vlak achter de hoofpersonen zat een stel overjarige, besnorde travestieten, leuk voor het plaatje. Fabiola stelde niemand teleur. Hij schold en schreeuwde alsof het zo in het draaiboek stond.  Het beeld dat de televisie gaf van de homo’s in Amsterdam was weer compleet: geen normaal mens te bekennen, vooral veel idioten en aanstellers.

De uitspraak over de ruzie was ook lekker makkelijk. Fabiola was schuldig en ook weer niet, maar kreeg niet de gevraagde 20.000 euro voor geleden immateriële schade.  Aan het eind van de uitzending klapte iedereen braaf voor meester Visser, want die heeft altijd gelijk.

zie http://www.ncrv.nl/ncrvgemist/1-11-2011/rijdende-rechter

Over Wllm Kalb

schrijver, lezer, docent - focus: taal, geschiedenis, fotografie, Duits(land), muziek en films uit de jaren '20 - '50
Dit bericht werd geplaatst in Feiten en meningen, media en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

13 reacties op De rijdende rechter op de ordinaire toer

 1. HDJ Vidajo zegt:

  Een nuttige besteding van ons belastinggeld dus.

  Like

 2. Bart zegt:

  Ja, vechtende en scheldende kleuters waren het.
  ‘De schipper’ is trouwens voor veel ex-VKbloggers een bekende. Een notoire ruziemaker annex schelder… 😉

  Like

 3. maccie123 zegt:

  Ja, het gaf weer een fijn beeld van de gays in ons land. Maar ja, zo zijn we allemaal

  Like

 4. Rozen, de buitengwoon slecht schilderende klager, grijpt alles aan om in de publiciteit te komen zoals de klaag-,claim- en zieligeehieedscultuur van de Amsterdamse homootjes al sinds de jaren 60 voor schrijft. Hij bood mij aan om een tochtje door Amsterdam te maken met zijn motorboot maar nu blijkt dat die boot helemaal geen motor heeft! Is dat wat ze noemen een flikkerstreek van een race eend? Zonder motor wordt het immers kont roeien om vooruit te komen!

  Like

  • Wllm Kalb zegt:

   Gelukkig zijn Fabiola en Rozen niet representatief voor de homoscène, al maken ze wel veel lawaai. De meeste homo’s die ik ken zijn hele normale mensen die helemaal niet zielig zijn. De klagers en zielepoten (woordspeling!) gebruiken hun homo-zijn vaak omdat ze anders helemaal geen aandacht zouden krijgen.

   Like

 5. Hee Ron in actie, leuk.

  Alleen je link is van vorige week toen het nog wel over hoog groeiend gemeente groen ging.

  Like

 6. lebonton zegt:

  ik heb overigens met genoegen gekeken, vooral de vrouw/man met snor, leeuwenmanen en minirok kon zo de kermis op.

  Like

 7. Wllem
  Ik heb ook wel homos gekend in Amsterdam centrum die in wezen heel eenzaam waren maar een clichébeeld van de relnicht neer zetten om dat te maskeren. Ik ergerde me daar in the sixties destijds aan omdat ik niet doorzag waar de aanstelleritis vandaan kwam. Nu denk ik er heel wat genuanceerder over.

  Geliked door 1 persoon

  • Wllm Kalb zegt:

   Wat ik jammer vind is dat de televisie het clichébeeld graag bevestigt: nichten zijn aanstellerige types die, liefst gehuld in dameskleding lopen te rellen in de binnenstad. Dat er een hoop tragiek achter zit wil ik graag geloven. Maar het mag niet HET beeld worden van de Amsterdamse homo’s.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s