De stad en zijn rivier – Bremen en de Weser

General buurt Bremen Walle

Terwijl he hier koud, nat en mistig was, fietste ik zondagochtend langs de Weser in de zon. In de stad was het nog heel stil, maar hier langs de rivier was het al een drukte van belang Veel mensen met honden, joggers, groepen wandelaars, een enkele nordic walker en veel fietsers die net als ik en frisse neus wilden halen na een avond met veel drank en lange gesprekken met goede oude vrienden.

Bremen Schnoor

De Weser stroomt dwars door de stad en bepaalt de hartenklop van Bremen. Dit is geen pleidooi voor een uitstapje naar die stad. Bremen is zoals zoveel Duitse steden heftig gebombardeerd en haastig opgebouwd in de jaren vijftig. Niet mooi dus. Wel zijn een aantal monumentale gebouwen, zoals het raadhuis en de dom gerestaureerd. Een hoekje van het centrum is gespaard gebleven en dit Schoor-viertel wordt nu gekoesterd als iets authentieks, maar het is een beetje Anton Piek geworden met erg veel souvenirwinkeltjes.

Bremen was een drukke havenstad, maar zoals ook elders zijn de havenactiviteiten verplaatst.  De oude havengebieden liggen er nog wat verlaten bij. Er zijn grootse plannen om net als in Amsterdam en Kopenhagen er een mooi en vooral aantrekkelijk woongebied van te maken, maar vooralsnog zijn er veel lege plekken en een enkel gerestaureerd pakhuis.

De haven trok aan het eind van de 19e eeuw veel arbeiders naar de stad. Voor hen werden in korte tijd nieuwe woonwijken uit de grond getampt. Nu zijn die woningen zeer in trek bij jongen mensen die een betaalbare woning zoeken. Hier en daar zijn nog mooie hoekjes te vinden van hoe het was. En de Weser is nooit ver weg.

Over Wllm Kalb

schrijver, lezer, docent - focus: taal, geschiedenis, fotografie, Duits(land), muziek en films uit de jaren '20 - '50
Dit bericht werd geplaatst in Feiten en meningen. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s