de tandarts spreekt geheimtaal

Boven mijn hoofd voeren de tandarts en zijn assistente een gesprek in geheimtaal. Ze zijn druk bezig met slangetjes, boortjes, en ander vervaarlijk gereedschap dat ik niet zie, het gebeurt ergens achter mij. Boven mij zie ik alleen een felle lamp, de pols van de tandarts en een deel van het plafond. Er lopen witte buizen over en ergen zit een vreemd klepje.
Bij binnenkomst heb ik de assistente gevraagd hoe lang de behandeling gaat duren. Niet dat ik haast heb, maar ik wil graag weten waar ik me op moet instellen. ‘Rare vraag’, zie ik haar denken, ze weet het niet.
Zonder iets nader te verklaren begint de tandarts met het maken van foto’s. Ik ga me er mee bemoeien. Waar zij de foto’s voor? De tandarts gaat er even voor zitten. Kijk eens, patiënt die vragen stelt. Hij laat me de foto’s zien, zwart-wit, vage contouren. Hij wijst en legt uit wat me te wachten staat in begrijpelijk mensentaal.
Dan gaat de stoel weer achterover en lig ik hulpeloos te wachten op wat komen gaat. Het gesprek in geheimtaal wordt voortgezet. De behandeling duurt ongeveer twintig minuten, geen moment heeft de tandarts zich tot mij gewend of verteld war hij mee bezig was.

Als ik mag spoelen en alles voorbij is, vertelt hij me in gewoon Nederlands dat het allemaal heel vlot ging. Dat de pijn na een halve dag over moet zijn.

Dank u, het gaat goed, de pijn is weg. Volgende maand mag ik weer terugkomen. Moet ik me dan wat assertiever opstellen?

Over Wllm Kalb

schrijver, lezer, docent - focus: taal, geschiedenis, fotografie, Duits(land), muziek en films uit de jaren '20 - '50
Dit bericht werd geplaatst in Feiten en meningen en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

5 reacties op de tandarts spreekt geheimtaal

 1. Selma zegt:

  Je moet direct een andere tandarts nemen, bijvoorbeeld de mijne (Braakman in IJmuiden, heeft nog plaats).
  Ik weet altijd exact hoe lang het duurt, en hij begint de behandeling met een uitgebreide toelichting in gewoon Nederlands. Ook mag ik meedenken over het nut van een behandeling. Vragen stellen graag. Hij heeft altijd de nieuwste snufjes en vindt het leuk om alles te demonstreren en uit te leggen.
  En pijn? Nooit. Hij heeft zelfs een assistente die volmaakt pijnloos kan verdoven, zodat je zelfs het allereerste puntje van de prikken niet voelt.
  Zo’n autistische tandarts als jij hebt heb ik vroeger ook wel gehad: helemaal uit de tijd hoor.

  Like

 2. assyke zegt:

  En dan verbazen ze zich er over dat mensen bang voor de tandarts zijn
  wie zou geen marathon man associaties krijgen bij al dat gezwijg en gefluister?

  niet gaan is ook een optie, doe ik al jaren

  Like

 3. ejwblog zegt:

  Ik heb een duidelijke tandarts die precies verteld wat hij gaat doen
  Heb een tijdje naar een goede gezocht, en gevonden.
  Een goede tandarts is een zege als je een gebit hebt zoals ik.

  Like

 4. Aad Verbaast zegt:

  Assertiever opstellenf? Doorvragen totdat hij er geen gat meer in ziet!

  Like

 5. Misschien even flink tandenknarsen bij het handenschudden vooraf. Wie weet wordt het dan nog eens lente in haar ogen.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s