Ik ben toch geen kameleon

Opeens sta je in het verkeerde café en je weet meteen: hier hoor ik niet thuis. Het kan gaan om heftige hooligans, maar ook om verkeerde makelaars of middelbare hockeydames. Er zijn mensen die daar niet mee zitten en met iedereen kunnen aanpappen. Mij lukt dat niet. Ik vind dan de juiste woorden niet, weet niet hoe ik moet kijken, waar ik mijn handen moet laten.

Soms ben ik jaloers op die mensen die zich zo makkelijk bewegen in vreemde territoria. Wat moet dat makkelijk zijn als je zomaar met iedereen een geanimeerd gesprek kunt beginnen. Als je binnen no-time visitekaartjes uitwisselt, samen proost en vol bewondering de foto’s van wildvreemde vrouw en kinderen bekijkt. Ik vind dat lastig. Het gesprek valt binnen de kortste tijd dood en ik verlaat gefrustreerd het etablissement, de receptie, of de bijeenkomst, terug naar mijn vertrouwde omgeving met vertrouwde mensen.

Is er iets mis met mij? Ik heb toch nooit moeite om les te geven aan volslagen vreemden, dat doe ik al veertig jaar. Maar ja, dan is de rolverdeling duidelijk.
Laatst nog kwam ik terecht op een huisconcert waar ik niemand kende. Een joviale sfeer, er werd luid gepraat gezoend. Er was iets wat me niet beviel. Men sprak te luid, de dames waren iets te blond, de heren iets te zelfverzekerd. De zangeres had het ook erg met zichzelf getroffen, ze vergat dat het om de muziek ging en niet om haar. Er werd luid geklapt en daarna veel gedronken aan het buffet. Ik sloop naar de gang, vond mijn jas onder bontmantels en vertrok zonder afscheid te nemen.

Over Wllm Kalb

schrijver, lezer, docent - focus: taal, geschiedenis, fotografie, Duits(land), muziek en films uit de jaren '20 - '50
Dit bericht werd geplaatst in Feiten en meningen en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Ik ben toch geen kameleon

  1. fredvanderwal zegt:

    Prima observatie

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s