Gij zult scheiden

Een grijze en een groene klikoafvalbak. De ene week de groene voor gft-afval, de andere week de grijze voor de rest.  En natuurlijk een krat voor al het oude papier, dat wordt wekelijks opgehaald. Sinds vorig jaar ook speciale plastic zakken voor al het kunststof. Die zak bewaar ik in de schuur sinds de katten de zak hebben opengekrabd en alle rotzooi door de tuin verspreid lag. Wordt elke veertien dagen opgehaald, tegelijk met de groene kliko. Dan is er natuurlijk nog het glaswerk, bewaard in een doos in de bijkeuken. Dat gaat wekelijks naar de glasbak bij de supermarkt. In de onderste la van het kastje in diezelfde bijkeuken liggen de gebruikte batterijen, die ik kwijt kan bij de Hema. In mijn werkkamer liggen ook nog afgedankte printerkoppen, waarvan ik niet goed weet wat ik er mee moet. Een keer per half jaar ruim ik kleding op die weg kan, die gaat naar de bak bij het Leger des Heils, inclusief handdoken en lakens en ander textiel. Wat ermee gebeurt weet ik niet, hoop en bid dat het goed terecht komt. In de schuur staat ook nog een doos met oude apparaten en afgedankte onderdelen, verfblikken, die gaan naar de Gemeentewerf, tegelijk met het afgedankte tuinmeubilair dat staat te wachten onder het afdakje achterin bij de schuur.

Tijdens het scheiden van al dat afval dacht ik opeens aan die schoonmaker in Shanghai. Tijdens de Expo in 2010 zag alles er natuurlijk spic & span uit op het Expoterrein. Overal stonden afvalbakken in drie designkleuren, een voor papier, een voor plastic en een voor restafval. Er reden kleine karretjes rond die regelmatig de afvalbakken kwamen legen. Ik stond erbij en keek ernaar. De schoonmaker , ook al in design-uniform, pakte de drie bakken en leegde ze een voor een in hetzelfde compartiment van zijn karretje en reed vrolijk verder naar de volgende afvalbakken, een paar honderd meter verderop.

Maar wij doen ons best. Een mens heeft het er maar druk mee. Maar het water in de rivieren is weer schoner en de lucht weer blauwer.

Over Wllm Kalb

schrijver, lezer, docent - focus: taal, geschiedenis, fotografie, Duits(land), muziek en films uit de jaren '20 - '50
Dit bericht werd geplaatst in Feiten en meningen en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

3 reacties op Gij zult scheiden

 1. selmasalo zegt:

  Het gaat om de goede wil, en het nadenken over wat je gebruikt en verbruikt, en dat doe jij tenminste, Kalf. Dat er dan altijd ignorante, gemakzuchtige werkgevers zijn (zoals van de Shanghaise schoonmaker), ook en zeker in Nederland, dat is helaas zo. Toch zal de wal van goedwillenden het vervuilende schip keren, uiteindelijk.
  Gewoon doorgaan met je goede gewoontes, met de blik op dat eindige.

  Like

 2. Je koopt het toch ook allemaal apart?

  Plastic mogen we hier zelf inleveren. Dat bevalt mij beter dan nog een kliko die alleen maar vol raakt. Als ik naar de winkel ga (ik doe dat regelmatig, jij niet?) neem ik nu ook af en toe een gevulde tas mee naar het winkelcentrum met plastic en glas. Voor oud papier hebben we wel een kliko. Echt ideaal.

  Echtgenoot is al op excursie geweest bij de verwerkers achter plastic heroes; ze maken er echt commerciele producten van en het gaat niet elders gewoon op de grote hoop. Merkwaardig hoe je dat suggereert.

  Like

 3. beste Catharina, dat suggereer ik toch helemaal niet. Ik constateer alleen dat nog niet overal op de wereld alles goed verloopt, maar ik heb er best vertrouwen in dat hier ter plaatse alles verwerkt wordt, dat is een hele industrie geworden. In Shanghai ging het tijdens de Expo niet goed, maar dat daarmee suggereer ik niet dat het hier ook fout gaat hoor.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s