De dag van … noem maar op

Vandaag is het de dag van de mensenrechten.  Een nobel onderwerp. Ergens hebben mensen in kantoren dat bedacht. Net zoals ze hebben bedacht dat er een dag moest komen van de linkshandigen (13 augustus) en een dag van het toilet (19 november). De VN heeft zich ermee bemoeid en de EU. Er bestaan lijsten van internationaal erkende ‘dagen van’ en ook weken van en maanden van bestaan, zoals de ‘maand van de spiritualiteit’ die we vierden (?) in  november.

De Engelstalige lijst is bijna drie keer zo lang als de Nederlandse lijst, zij doen het nog uitbundiger en kennen bijvoorbeeld een World Hello Day (21 november – moeten we dan ‘Hello’ tegen iedereen zeggen? En zou dat iets helpen?)

Op die kantoren zitten mensen dan druk persberichten te schrijven en leuke dingen te bedenken voor de mensen. En hoe krijgen we de media zo gek aandacht te besteden aan ‘ons’ onderwerp, op 23 mei bijvoorbeeld is de dag van het schildpad.

Het was nog bij te houden toen het simpel was. Je had de dag van de arbeid op 1 mei en dierendag op 4 oktober. Moederdag deden we natuurlijk niet aan. Later kwam daar de internationale vrouwendag bij, uit solidariteit deed ik daar ook aan mee en niet te vergeten de internationale aidsdag op 1 december. Mijn agenda raakt vol.

Maar nu zie ik door de bomen he bos niet meer. Ik ben er van overtuigd dat er heel veel mensen de beste bedoelingen hebben met ‘de dag van de mensenrechten’ (moet vast met hoofdletters, maar er zijn grenzen). Help, morgen is het de dag van de bergen, ook reuze belangrijk.

In februari is het nog erg stil. Ik pleit dan voor een dag van het sneeuwklokje, een dag van de achterneven en vooruit, een dag van de dienstmeisjes.

Voor de hele lijst zie: http://en.wikipedia.org/wiki/International_observance

Over Wllm Kalb

schrijver, lezer, docent - focus: taal, geschiedenis, fotografie, Duits(land), muziek en films uit de jaren '20 - '50
Dit bericht werd geplaatst in Feiten en meningen, geschiedenis, media en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

3 reacties op De dag van … noem maar op

 1. selmasalo zegt:

  Een dag van de dienstmeisjes is er al in februari,
  namelijk op 2 februari, Maria Lichtmis(s),
  want Maria zegt van zichzelf in Lucas 1:38: “Zie, de dienstmaagd des Heeren; mij geschiede naar uw woord”.

  Like

 2. O ja, en de dag van de heren. Vroeger hadden ze die al, de dag des heeren.

  Like

 3. Had nooit gedacht dat mensenrechten maar een dag duurden.
  26 januari gedichtendag; die dag kom ik dichter bij mezelf.
  En Douwe Egberts bedacht burendag, om bij elkaar op de koffie te komen.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s