Hypermodern: de jaren-dertig-woning

Veel mensen denken bij de jaren ’30 van de vorige eeuw aan een tijd van crisis, armoede, faillissementen, fietsplaatjes en stempelen. Maar als het om de huizen uit die periode gaat, blijken deze opeens degelijk te zijn, gebouwd met vakmanschap, kwaliteit. Juist die huizen zijn zeer gewild. Ook allerlei nieuwbouwprojecten zijn gebaseerd op de stijl van de jaren dertig. Veel donkerkleurige baksteen, sobere horizontale lijnen. Nieuwbouwwijken van nu staan vol nostalgie-huizen.
Kinderen die nu opgroeien moeten een merkwaardig beeld krijgen van wat ‘modern’ is. Modern zijn nu huizen gebouwd in de stijl van tachtig jaar geleden.
Ik zou wel eens willen weten wat architecten hier van vinden. Je hoort ze weinig over dit onderwerp. Nooit bij DWDD of Pauw & Witteman of in de weekendbijlagen. Iedereen heeft een mening over muziek of literatuur, maar rond de architectuur blijft het opvallend stil.

In het centrum van mijn dorp is een nieuw wijkje gebouwd, met nauwe straten, een pleintje en een poort. Knus, stijlvol, wel met piepkleine tuintjes. Maar ze werden wel allemaal verkocht.
Mijn makelaar bevestigt het: jaren-dertig-huizen zijn al de enige huizen die goed in de makt liggen.

Over Wllm Kalb

schrijver, lezer, docent - focus: taal, geschiedenis, fotografie, Duits(land), muziek en films uit de jaren '20 - '50
Dit bericht werd geplaatst in Feiten en meningen en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Hypermodern: de jaren-dertig-woning

  1. dickblogt zegt:

    Het trieste is dat ze als “tijdloos” worden aangeprezen, waardoor ze waardervaster zouden zijn dan moderne (eigentijdse) woningen. Vaak zijn het plaatselijke overheden en zg welstandscommissies die hier (mede) schuldig aan zijn. In mijn dorp zijn er (in het verleden) jarenlang klakkeloos prachtige historische gebouwen gesloopt of verprutst, wat ze de laatste jaren willen goedmaken door alleen jaren dertig gevels toe te staan. Als je graag een ontwerp uit jouw eigen tijd wilt uitvoeren kan je misschien terecht in Almere, Lelystad of Groningen. Stilstand (achteruitgang) in architectuur.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s