Toch een kaaskop

Via mijn nichtje kreeg ik een stamboek in handen van de familie van mijn grootmoeder van vaders kant. Deze oma Dommisse heb ik nauwelijks gekend, maar nu zie ik dat ze stamt uit een degelijk Zeeuws geslacht, waarvan de dochters getooid zijn met prachtige namen als Krijna, Jobina, en Abigaël en de mannen vaak Jan, Cornelis en Thomas heten. Ook al hun genen zitten dus ergens verstopt in mijn lijf. Daar ben ik me nooit bewust van geweest, ik was meer gefocust op de familie die mijn Duitse achternaam draagt, maar ieder van ons heeft vier grotouders, zestien overgrootouders met evenveel voorgeschiedenissen, eigenaardigheden en eigenschappen. Uit die mix ben ik dan voortgekomen.

Als ik de foto’s ziet van de besnorde voorvaderen, ernstig, godsdienstig en toegewijd, verbaas ik me opeens niet meer zozeer over bepaalde eigenaardigheden in mijn karakter.

In het stamboek heeft Cornelis Dommisse in 1894 de familiegeschiedenis opgetekend die teruggaat tot de 17e eeuw, en er een echt boek van laten maken. Met Oost-Indische inkt en een scherp pennetje heeft hij in een prachtig schoolmeestershandschrift daarna bijgehouden wie met wie trouwde en welke kinderen er uit voortgesproten zijn. Alles bijgehouden tot 1916, zodat ook mijn vader er nog net in staat, geboren in 1915.

Op deze manier kan ik naspeuren dat ik rechtstreeks afstam van Michiel de Ruijter; via de vrouwelijke lijn weliswaar, maar die is natuurlijk niet minder waard dan elke andere lijn die te treken is uit de wirwar van mogelijkheden.

Ik blijk toch veel meer een kaaskop te zijn dan ik me altijd heb gerealiseerd. Een geruststellende gedachte.

Over Wllm Kalb

schrijver, lezer, docent - focus: taal, geschiedenis, fotografie, Duits(land), muziek en films uit de jaren '20 - '50
Dit bericht werd geplaatst in geschiedenis en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

4 reacties op Toch een kaaskop

 1. Marja zegt:

  Ik zie daar toch ineens een blauw geruite kiel bij ….. ;o)

  Like

 2. rikus zegt:

  Die foto’s stralen ook wat uit

  Like

 3. Aad Verbaast zegt:

  Bijzondere voorvader heb je. Steenrijk gestorven. Door de commissies op de proviand die hij inkocht voor de bemanningsleden. Niets van overgebleven voor je? 😉

  Like

 4. Appelvrouw zegt:

  Je lijkt precies op je voorvader.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s