Beatrix onder vuur?

Willeke van Ammelrooy speelt koningin Beatrix

Je probeert als schrijver – Thomas Ross – te bedenken hoe het gegaan zou kùnnen zijn. Niemand was erbij, maar we willen als kijkers dus zien hoe Beatrix in haar mantelpakje rollebollend over de bosgrond lag met Claus. Hoe kritisch ze was tegen haar vader tijdens de Lockheedperiode, hoe ze neerkeek op haar moeder die zo gewoon deed.

We zien Beatrix die Den Uyl en Lubbers ontvangt op Drakestein. Dat wil zeggen acteurs die doen alsof ze Beatrix, Den Uyl en Lubbers zijn, die ook in hun spreken proberen deze personen na te doen, maar het lijkt er niet op, laat staan dat we weten òf dat bezoek heeft plaats gevonden en zo ja, wat er dan gezegd is.
De nieuwe vpro-serie Beatrix, Oranje onder vuur is ambitieus van opzet. Er wordt soms goed geacteerd (Willeke van Ammelrooy als de oudere Beatrix) maar aan de basis ligt een vreemde veronderstelling dat wij moeten geloven dat we kijken naar een beeld van de werkelijkheid. Feiten en fictie worden op een ingewikkelde manier door elkaar gehaald. Af en toe zijn er zelfs flitsen van oude tv-beelden te zien. Maar als je dan de nep Beatrix slordig Engels hoort praten, weet je meteen dat het niet de echte Beatrix is. Als Beatrix in het eerste gesprek met Claus al voorstelt om du te zeggen, heeft de schrijver er geen idee van hoe het toeging in de betere kringen in Duitsland.

Heden en verleden lopen in de serie op een lastige manier door elkaar. We zien verschillende Juliana’s –de oude, verwarde Juliana weer gespeeld door Ellen Vogel –, de scenes duren niet langer dan een of twee minuten. Je moet als kijker dus goed opletten.
Ik vraag me af wat Ross nou eigenlijk met zijn verhaal wil vertellen. Krijgen we een ander beeld van de monarchie? Van de persoon Beatrix? Doorgaans is Ross erg kritisch over de rol van het koningshuis, maar tot nu toe laat hij een krachtige, eigenzinnige Beatrix zien die een oprechte liefde koestert voor haar Claus. Zelfs Willem-Alexander, toch vaak afgebeeld als een wat domme, dikke nietsnut, komt positief naar voren met een licht Amsterdams accent.

De reacties op de vpro-site en op twitter waren zeer tegengesteld. Velen vonden het fantastisch, anderen ergerden zich kapot.
Ik weet het nog niet zo goed; er volgen nog drie afleveringen.

Over Wllm Kalb

schrijver, lezer, docent - focus: taal, geschiedenis, fotografie, Duits(land), muziek en films uit de jaren '20 - '50
Dit bericht werd geplaatst in Feiten en meningen, geschiedenis, media en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

6 reacties op Beatrix onder vuur?

 1. Laila zegt:

  Ik heb het niet gezien.
  Zag wel Radar over de doorzichtigheid van Faceboek-gegevens.

  Like

 2. Marja zegt:

  Ik heb het gemist, maar dat is geen ramp zo te lezen.

  Like

 3. HDJ Vidajo zegt:

  Mijn serie is het niet. Het doet me denken aan een klucht zonder goede grappen.

  Like

 4. rikus zegt:

  We mogen dankbaar zijn ooit Prins Bernhard gehad te hebben. Een prototype van een schavuit
  Hij bracht leven in de oranje dynastie
  Zonder hem zou het maar een kleurloos geheel zijn

  Like

 5. Heden en verleden lopen lastig door elkaar.
  Dat zou ik graag anders formuleren.
  Heden en verleden zijn geintegreerd in de wanstaltige fantasie van een ooggetuige die er niet bij mag wezen en daarom op zijn fantasiepleintje gaat staan om ons geheimpjes toe te fluisteren waarvan de inhoud luidt: hee pstttt, stel je voor dat ze een paarse directoire zou dragen.
  En dat gekke Willempie dat dan zou zien en zou zeggen: nou moe….
  Thomas Ross zou ik ook beslist geen schrijver noemen. Maar een moderne variant van Henk van der Meyden die een kip met geld aanboort.
  Alles Bea zelf alle stunts zou doen, dan zou het wellicht interessant wezen.

  Like

 6. sorry tikfout:
  alles = als

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s