Hoe lang heb ik nog? Over onzekerheid

Het zou wel praktisch zijn als ze zo rond je zestigste je wat meer zekerheid konden geven: ‘Gezien uw conditie kunt u rekenen op nog twintig jaar.’ Kijk daar heb je wat aan. Dan kan je gaan plannen en besluiten dat je nog best een nieuwe hond kunt nemen. Of naar Portugal  verhuizen.

Mijn overbuurvrouw is net tachtig en twijfelt over de aanschaf van een nieuwe hond. Ze vindt het zielig dat hij weer ergens anders naar toe moet als ze dood gaat. En het is vrij zeker, denk ze,  dat zij eerder gaat dan de hond. Maar ja, wat is zeker?
Ze mist het loopje met haar Fiffi. Iedere dag liep ze drie of vier keer met dat vuilnisbakje naar het park, hier vlak bij. Ze maakte een praatje en haalde meteen een frisse neus. Dat was goed voor haar, voor haar hond. Nu zit ze letterlijk achter de geraniums met een legpuzzel die ze al tien keer heeft gemaakt.
En mijn pedicure wil dolgraag naar de zon. Ze is net 64 en stopt in het voorjaar met werken. Heerlijk lijkt haar dat, een huisje in een Portugees vissersdorp, samen met haar man. Maar ja, hoe lang kan je daar van genieten? Is dat de investering waard?

Het moet toch mogelijk zijn om via allerlei moderne technieken een goede levensverwachting op te stellen. Als je zestig wordt laat je alles checken. Je krijgt de uitslag mee in een gesloten envelop en je mag zelf bepalen of en zo ja, wanneer je hem open maakt. Zal ik de badkamer nog gaan verbouwen? Eens kijken wat er in de envelop zit. Nog zeven jaar gegarandeerd, de rest is bonus. Zeven jaar, goh, dat is niet veel. Laat die badkamer maar zitten, ik boek liever een wereldreis.
Mijn overbuurvrouw neemt toch weer een nieuwe hondje uit het asiel. Ze waagt het er op. Geen pup, maar een lieve, handzame hond van vijf.  Elke dag geeft ze al haar liefde en aandacht aan de nieuwe Fiffi. Dat is toch mooi meegenomen.

En mijn envelop blijft dicht. Ik hou van verrassingen.

Over Wllm Kalb

schrijver, lezer, docent - focus: taal, geschiedenis, fotografie, Duits(land), muziek en films uit de jaren '20 - '50
Dit bericht werd geplaatst in Feiten en meningen en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

6 reacties op Hoe lang heb ik nog? Over onzekerheid

 1. svara zegt:

  dan zou ik in elk geval nog volop van je pedicure genieten Willm!
  en daarna neem je gewoon een manicure of zo….

  Like

 2. PACO PAINTER zegt:

  Het schijnt dat de eerste mens die 1000 jaar wordt, al geboren is

  Like

 3. Marja zegt:

  Mooi verwoord. Soms kun je het beter niet weten. Wel heel goed van je buurvrouw, vind ik.

  Like

 4. ejwblog zegt:

  Ik heb die onzekerheid al jaren. Wij mensen beseffen al vrij snel dat we sterfelijk zijn.
  We weten niet hoelang het duurt, en ik wil het ook niet weten. Je leeft dan als het ware naar je dood toe.

  Like

 5. dickblogt zegt:

  Het lijkt me vreselijk om met zo’n 20-jaar-tegoed-envelop in je binnenzak te worden doodgereden door een bakfiets.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s