Wordfeud – hex en seks

Opeens hoor je dat iedereen het doet. Scrabble op de mobiele telefoon of tablet. Wordfeud heet het. Ik dacht eerst dat ik Wortfreud’ verstond = vreugde aan het woord; maar het was natuurlijk geen Duits, maar een Engel begrip, uit te spreken als [wurdfjeudh] feud betekent zoiets als onenigheid. Ruzie over woorden. En dat krijg je al gauw als je aan het scrabbelen bent. Wat mag wel en wat mag niet?
Wij hadden vroeger naast het scrabblespel de dikke Van Dale liggen, dat was duidelijk alles wat er in stond mocht je leggen, ook vieze worden, al vond mijn pleegmoeder dat dat niet kon.

Maar de regels van Wordfeud zijn nog lang niet volmaakt. Alleen de lijst van het Open Taal woordenboek telt, en voor het Nederlands is die lijst nog lang niet volledig.
Je ziet het mensen in de trein doen, in het café. Echtparen krijgen ruzie omdat de een liever haar/zijn smartphone mee naar bed neemt en maar door blijft wordfeuden in plaats van te luisteren naar wat de ander te vertellen heeft. Youp van ’t Hek had het er over in zijn oudejaarsconference, al ontging dat heel veel mensen omdat hij zo onduidelijk sprak.

Ik ben het maar eens gaan uitproberen op mijn iPad. Je begint mensen uit te nodigen en voor je het weet speel je drie, vier spelen tegelijk. Maar omdat iedereen de tijd neemt, kan het soms uren duren voor een volgend woord is gelegd. Of dagen. Ik krijg rare onhandige letters als een X en een Q.  Gelukkig kan je op internet makkelijk lijsten vinden van woorden die zijn toegestaan met die letters, en ik zie tot mijn verbazing dat hex wel en woord is, maar sex weer niet. Wel sexy en seks. Als ik echt wil doorzetten moet ik die lijsten uitprinten en uit mijn hoofd leren. Mijn iPad klingelt als iemand en zet heeft gedaan en ik weer aan de beurt ben. Ook als ik heel andere dingen doe, hou ik mijn tablet in de gaten, het leidt me af, houdt me bezig. Bij twee van de drie spelen sta ik voor, tegen Rieanne sta ik behoorlijk achter. Ik begin al behoorlijk verslaafd te raken. Er is nog maar een oplossing: dat hele Wordfeud deleten.

Over Wllm Kalb

schrijver, lezer, docent - focus: taal, geschiedenis, fotografie, Duits(land), muziek en films uit de jaren '20 - '50
Dit bericht werd geplaatst in Feiten en meningen en getagged met , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

5 reacties op Wordfeud – hex en seks

 1. wat zijn we toch lekker dierlijk
  als we maar uitgedaagd worden
  dan moeten we het laten zien
  dat we iedereen kunnen verslaan

  al weten we dat ieder verlies pijn doet
  en iedere winst smaakt naar nog meer

  dat heb je met slaven die willen heersen
  waren we heersers dan deed het ons niks

  we zouden misschien juist dan graag verliezen
  zoals mijn oudste broer dat irritant vaak deed

  totdat hij van zijn voetstuk viel
  en domme broertjes van de trap smeet

  omdat ze moesten voelen dat hij alleen
  het voor het zeggen had…..

  Like

 2. Marja zegt:

  Gelukkig kan het niet op een gewone pc worden gespeeld. Ik blijf ervan af.

  Like

 3. Wij hebben ook wel eens woorden.
  Maar uiteindelijk komen we wel klaar, met alles wat ons ipad kruist.

  Like

 4. PACO PAINTER zegt:

  Stop! Nu het nog kan! 😉

  Like

 5. dickblogt zegt:

  ik vertik het om op zo’n lijst te kijken en wil ook geen wf-help-app op mn iPad, maar wil je even voor me kijken wat nog meer mag met een Q dan Qat?

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s