Beatrix, de hoed en de sluier

Er is al heel veel gezegd over de kleding die Beatrix en Maxima droegen tijdens hun bezoek aan de Sultan al Nahayan moskee in Abu Dhabi. Het was dan ook een opmerkelijk plaatje, die sluiter over de hoed.

1. Het was geen gezicht
Nee, Beatrix liep heel waardig rond daar in de moskee. Ze had een mooie kleur blauw uitgekozen voor de sluier die ze losjes droeg over haar zwarte hoed en donkere lange gewaad. Maxima kan alles dragen, die is altijd mooi. Opvallend was dat zij de sluier heel losjes droeg, een deel van haar haar was zichtbaar. Willem-Alexander had het makkelijk  hij droeg zijn ‘gewone’ kleren en kreeg dan ook de minste aandacht van de pers.

2. Het gezelschap past zich te veel aan.
Deskundigen zijn het er niet over eens of het ook voldoende was geweest als de koningin alleen die hoed had gedragen, ook dan was immers haar hoofd bedekt geweest volgens de voorschriften. Het vervelende met dergelijke voorschriften is dat iedereen ze anders uitlegt. Volgens andere deskundigen volstaat een hoed niet en moeten hoofd en schouders zijn bedekt. Uiteraard had iedereen de schoenen uitgedaan. Op die manier pas je je aan en betoon je eerbied voor de opvattingen van de ander. Dat vragen we van vreemdelingen in ons land dat doe je in het buitenland. Tot op zekere hoogte. Het bepalen van die grens, wat je wel en wat je niet doet, is altijd lastig. Maar als vegetariër mag je bijvoorbeeld verwachten dat de gastheer jouw keuze respecteert.

3. Is een sluier vrouwonderdrukkend?
Dat hangt er maar van af. Als ik in sommige families zie dat kleine meisjes al vanaf een jaar of zes zo’n hoofddoekje moeten dragen, vind ik dat vooral zielig. In landen waar vrouwen een hoofddoek moeten dragen, zou je kunnen spreken over discriminatie en onderdrukking. Maar die onderdrukking zit ‘m nooit in die hoofddoek, maar die zit bij de mannen die de voorschriften uitvaardigen. Ook vrouwen met een hoofddoek kunnen hun mondje roeren en voor zich zelf en voor anderen opkomen.

Zie ook: De nonchalante hoofddoek van Benazir Bhutto http://wp.me/p1MauM-8A

Over Wllm Kalb

schrijver, lezer, docent - focus: taal, geschiedenis, fotografie, Duits(land), muziek en films uit de jaren '20 - '50
Dit bericht werd geplaatst in Feiten en meningen, geschiedenis en getagged met , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

7 reacties op Beatrix, de hoed en de sluier

 1. berternste zegt:

  De discussie over de kleding van de koningin in de moskee was nogal onzinnig. Zoals je schrijft is aanpassen aan je gastheren/-vrouwen is niet meer dan normaal – in ieder geval tot op zekere hoogte, zoals je zegt. Gelukkig het land dat tijd heeft voor dit soort onzindiscussies.

  Like

 2. assyke zegt:

  de koningin weet heel goed wat ze doet
  wat een onzin

  wat de hoofddoek in islamitische landen betreft, het is vooral een
  traditie
  behalve als er fundamentalisten de sfeer van een land bepalen, dan krijg je te maken met de
  fundamentalistische sluier waarbij alles bedekt moet worden en dat is niet anders dan terreur
  gericht tegen vrouwen

  Like

 3. Ximaar zegt:

  Ik heb ook altijd begrepen dat het meer met cultuur dan met godsdienst van doen heeft. Hier in NL hebben we hervormden en hervormden en bij die laatste mag een vrouw niet in een lange broek de kerk in en moet alles in het zwart en bij die eerste is het totaal geen issue.

  Tot op zekere hoogte moet je je aanpassen en de gebruiken respecteren. Wat dat betreft vond ik het filmpje van na DWDD best aardig, waarin de koninging op staatsbezoek was in Papua Nieuw Guinea en daar dus in haar blootje liep.

  Met de Arabische cultuur is in mijn ogen veel mis. Ik heb begrepen dat sinds een jaar vrouwen in Saoudi-Arabië alleen in een auto mogen rijden. Heeft volgens mij niets met de Islam van doen maar hoe mensen daar met elkaar omgaan. In dit geval zou ik meer moeite hebben met het bezochte gebouw, een protserig speeltje van een Sjeik in Abu Dhabi, dan met de kleding van de bezoekers.

  Wel vond ik het apart dat teletext en andere media er de nadruk op lag dat Trix in een ‘gewaad’ liep. Volgens mij doet ze dat heel vaak. Gewaad zegt niet zoveel, behalve dat de kleding uit 1 stuk bestaat. Een toga is ook een gewaad en veel jurken zijn dat ook.

  Met dresscodes in het algemeen heb ik wel moeite. Zo kwam ik moeiteloos in een grote Britse discotheek, maar werd mijn oudere collega tegen gehouden omdat hij jeans droeg. Jeans en/of sportschoenen waren daar verboden. Dat terwijl hij een wit overhemd met jasje droeg en ik mijn gebruikelijke trui met een gekleurd shirt. Maar ik had het aan mijn corduroi-‘pantalon’ te danken dat ik naar binnen ‘mocht’. Dus ben ik ook met mijn collega naar wat anders gegaan, ik doe aan die kledingdiscriminatie liever niet mee.

  Een keer stond ik nog meet perplex. Dat was in een openbare bibliotheek op TaiWan. Ik liep daar midden op de dag naar binnen maar werd er netjes naar buiten verwezen omdat ik in een korte broek liep. Niet zo gek, het komt er ’s nachts niet onder de +20 graden en met geluk blijft het overdag onder de 35. Het was een nette korte broek net boven de knie.

  Like

  • Wllm Kalb zegt:

   Dank voor je lange commentaar. Het blijft lastig met dat aanpassen en vooral hoe ver je daar in wil gaan. EEn spreker op de radio stelde voor om buitenlandse staatshoofden bij een bezoek aan Nederland op klompen te laten lopen. Leuk bedacht, maar ik zie Beatrix ook nooit op klompen lopen.
   Volgens mij kogen vrouwen in Saoudi-Arabië nog steeds gen auto rijden. Daar zal in de komende jaren nog veel veranderen, de jongeren pikken dat soort regels niet meer. Ik ben altijd erg voor de vrije keuze. Als je een hoofddoek wilt dragen, moe je dat vooral doen, maar respecteer een ieder die dat niet wil doen. Met name aan die tolerantie ontbreekt het nog wel eens.

   Like

 4. berternste zegt:

  Gelukkig het land dat tijd heeft voor dit soort onzindiscussies. Of niet natuurlijk, want belangrijker discussies neeuwen onder in de waan van de dag.

  Like

 5. berternste zegt:

  Oeps, de toets voor de s van sneeuwen niet ver genoeg ingedrukt. Ik kan het niet meer bewerken.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s