Mijn eerste recensie – Ramses Shaffy LP

Uit De Klepel, schoolkrant van onze Kweekschool Op den Klokkenberg, Nijmegen, oktober 1966

LP RAMSES SHAFFY II 

De langspeelplaat van Ramses Shaffy is uit! Er is geen juichkreet door Nederland gegaan, maar toch zijn de harten van veel muziekminnende lieden sneller gaan kloppen bij de vraag: hoe zou die zijn? Hij is enorm!

Ramses Shaffy is een zeer veelzijdige groot- en kleinkunstenaar. Hij bezit een bijzonder prettige stem een enorme muzikaliteit en een subtiel taalgevoel. Dit alles vormt de basis voor een lp met veertien … ja wat? Zijn het chansons, cabaretliedjes? Noem het zoals je wil, het heeft van allebei wel wat. een uitstekende, bijna poëtische tekst krijgt opeens een lach mee en zo wordt het chanson opeens cabaret – hij brengt op zijn plaat ‘Ramses II’ zijn eigen gevoelens, soms luidruchtig en uitbundig, zoals in ‘Maya’, ‘Kom lieve, lieve’ en het witte ‘Haleluja Amsterdam’, maar ook ingetogen bijvoorbeeld in ‘het is stil in amsterdam’, ‘soms’ en het mooie ‘Eiland van weleer’. Grappig zijn de liedjes over de kleien muis ‘Piep’ en de krolse kater ‘Je hebt me verlaten’. Een nummer dat we ongetwijfeld nog vaak zullen horen is het laatste: ‘Sammy’, een lied dat een hit kan worden.

Ramses Shaffy, de zoon van een Russische vader en een Egyptische moeder (of andersom, dat weet ik nooit precies) is iemand boordevol talent. Wie hem toneel heeft zien spelen kan dat weten. Hij was  zes jaar verbonden aan de Nederlandse Comedie. Zijn laatse rol in ‘de Meeuw’ van Tsjechov is onvergetelijk, al schreven de kritici terecht “Het is jammer dat hij de indruk niet weg kan nemen dat het hem allemaal niet zoveel kan schelen.” Zo is Shaffy, zijn talenten zijn groot en hij krijgt kansen genoeg, maar hij doet alleen waar hij zin in heeft. Zo is hij een paar jaar geleden zijn ‘Shaffy Chantant’ begonnen, een cabaret chantant dat ook door de medewerking van Liesbeth List, Liesje Hamel en de pianisten Polo de Haas en Louis van Dijk grote bekendheid verwierf. Geheel verdiend, want wat daar in het Minerva Paviljoen werd gebracht, stond op een peil zoals zelden te voren werd bereikt in ons vaderlandse cabaret. Het geheel was doordrongen van die ene persoonlijkheid die veel van de teksten en vrijwel alle muziek schreef, zoals het navrante ‘Sjaante’ voor Liesbeth List en de aanstekelijke Shaffy Cantate: Lalalala lala…

Verleden jaar speelde Shaffy de dubbel-hoofdrol is de musical ‘Koning Salomon en de schoenlapper’, die om mij onbekend reden slechts enkele voorstellingen heeft gehaald. de twee rollen van de wijze koning Salomon en de domme schoenlapper waren Shaffy op het lijf geschreven en ook de andere medewerkers, onder wie Mary Dresselhuys, Adele Bloemendaal en Jenny Arean zorgden voor een kostelijke vertoning, maar bij de opvoering in de Nijmeegse schouwburg was de zaal zeer zwak bezet, zoals dat heet. Toch blijft het de vraag wie er meer plezier hebben gehad, de toeschouwers in de zaal of de spelers op de planken.

Koning Salomon en de schoenlapper – Mary Dresselhuys, Ramses Shaffy, Jenny Arean

De Koning Salomon en de schoenlapper is geen succes geworden. laten we hopen dat ‘Ramses II’ dat wel wordt. De plaat heeft er alle kwaliteiten voor.

Over Wllm Kalb

schrijver, lezer, docent - focus: taal, geschiedenis, fotografie, Duits(land), muziek en films uit de jaren '20 - '50
Dit bericht werd geplaatst in Feiten en meningen en getagged met , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op Mijn eerste recensie – Ramses Shaffy LP

  1. berternste zegt:

    Prachtig, mooi jeugdsentiment. En nog geen internet: “of andersom, dat weet ik nooit precies”, nu zou je dat meteen even Googlen.

    Ik vind Shaffy nog steeds prachtig en ben blij met zijn CD-box “Laat mijn liedjes nu maar zwerven”.

    Like

  2. En Sammy werd een grote hit. Je had er kijk op.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s