Twee moordvrouwen op Vlieland, Monique vs. Wendy

De tweede aflevering van Moordvrouw, de rtl-dramaserie speelde zich af op Vlieland. En ook de nieuwe serie van omroep Max Dr. Deen speelt zich helemaal af op dit mooie Waddeneiland. Veel Vlielandpromotie dus, maar leverde het ook goede series op?

Beide series kregen veel aandacht in de media en haalden de eerste keren meteen ook hoge kijkcijfers. Nederlands drama doet het goed. Moordvrouw van rtl kreeg bij de eerste uitzending 1,7 en bij de tweede zelfs 1,9 miljoen kijkers, Dr. Deen overtrof dat, haalde met de eerste uitzending op 30 januari zelfs 2,6 miljoen kijkers, een record voor omroep Max. Wel zijn beide series handig geprogrammeerd na kijkcijferkanonnen als The Voice Kids (rtl) en Radar en Spoorloos (Nederland 1). Het is de vraag of de kijkcijfers zo hoog blijven, kunnen Wendy en Monique hun trouwe kijkers vasthouden?

rtl zette hoog in met de serie; volgens het persbericht gaat het om een ‘vlijmscherpe, realistische en adembenemende serie’. In een radio-interview werd zelfs gerefereerd aan de zeer succesvolle Deense serie The Killing (Forbrydelsen). De provincie Friesland heeft alles op alles gezet om deze serie binnen te halen en betaalde een flinke som voor deze Friesland-promotie. Merkwaardig dan dat geen van de medewerkers van het politieteam Leeuwarden een Friese naam heeft of ook maar een greintje van een Fries accent.

In de serie draait alles om inspecteur Fenna Kremer, gespeeld door Wendy van Dijk. Ik zag de tweede aflevering die zich dus op Vlieland afspeelt. Die begon al meteen met blote borsten in de branding, een meisje dat naakt in zee zwemt en tegen een lijk aanbotst. Fenna gaat met haar hulpje, kersverse inspecteur Bram Amezian (gespeeld door Achmed Akkabi – de acteur die alleen maar verbaasd of boos kan kijken) achter de moordenaar aan. Zij krijgt hulp van de knappe vuurtorenwachter, die meteen ook een romance met haar wil beginnen, maar daar is Fenna nog niet aan toe.

Er gebeurt nog een moord en een aanslag, alles lijkt gecompliceerd, maar natuurlijk lost Fenna met haar team de raadsels op, aangestuurd vanuit Leeuwarden waar Renée Soutendijk, ooit toch een gevierd actrice, nu de ondankbare taak heeft af en toe wat lastige vragen te stellen. Meer niet.

Alles draait om Wendy van Dijk, die steeds mooi in beeld wordt gebracht. Dat er verder slecht geacteerd wordt, is dan niet meer belangrijk. Dat het verhaaltje zeer ongeloofwaardig is, dat Vlieland nauwelijks in beeld kwam, doet er niet toe. Gelukkig zat er een soort achtervolging in met een speedboot en werd de boef gepakt.

Dr. Deen is een heel ander verhaal. Letterlijk. Het is geen politieserie maar een dramaserie, met in de hoofdrol een Vlielandse huisarts, met een oude moeder, opgroeiende en al volwassen kinderen en met de zorgen van een ouderwordende werkende vrouw.  Het eiland en ook het eilandgevoel kwamen hier beter aan bod. Het verhaal bevatte spanning, maar wel erg veel verhaallijnen die in de loop van een eerste aflevering vooral veel vragen opriepen. Want wie is die heldhaftige Oscar ?

Kritische Vlielandkenners zagen allerlei zaken die niet klopten, de storm die over het eiland raasde was bijvoorbeeld de ene keer goed te zien maar de andere keer bewoog er geen grassprietje.
Mij boeide het verhaal wel. Wonen op een eiland, is iets speciaals en dat kwam goed naar voeren.  Monique van der Ven straalt meer warmte uit dan Wendy van Dijk.

Monique staat dus voor in de wedstrijd tussen Nederland 1 en rtl, maar er is nog niets beslist.

Over Wllm Kalb

schrijver, lezer, docent - focus: taal, geschiedenis, fotografie, Duits(land), muziek en films uit de jaren '20 - '50
Dit bericht werd geplaatst in Feiten en meningen en getagged met , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op Twee moordvrouwen op Vlieland, Monique vs. Wendy

 1. Herman zegt:

  Het getuigt sowieso van een weinig kritische houding als men Moordvrouw vergelijkt met The Killing. Dat is een echt letterlijk adembenemende serie, vol spanning en een giga tempo. Borgen is ook zo’n fantastische Deense serie, nu over politiek, maar net zo spannend en snel geschoten. En The Bridge (Bron) idem dito. De NL series moeten het daar, wat mij betreft, toch wel ernstig tegen afleggen.

  Like

  • Annet zegt:

   Ik kan het alleen maar eens zijn met Herman. The Killing is de beste serie die ik ooit gezien heb, geen enkele nederlandse serie kan ook maar enigszins in de schaduw staan hiervan. Misschien de serie ‘overspel’ een beetje, maar verder niet. Moordvrouw onderscheid zich wat mij betreft niet van andere politieseries, en dr. Deen, is alleen leuk om naar te kijken vanwege de beelden van mijn favoriete eiland Vlieland, maar verder is het niet best.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s