We weten nu wel alles over de Elfstedentocht, maar hoe staat het met het carnaval?

Al dagen gaat het in de media nergens anders over. Eest de spanning: gaat het wel of gaat het niet door, nu de teleurstelling: de tocht der tochten komt er niet; maar er is nog een sprankje hoop, misschien, heel misschien kont ie er wel. Elke dag zitten de enthousiaste Erben Wennemars, de authentieke Eric Hulzebosch en de mooie Mark Tuitert bij Dewerelddraaitdoor. Oude, bonkige rayonhoofden, oprechte Friezen met kennis van zaken, geven bij P&W hun nuchtere kijk op het hele gebeuren. We weten als lezers, kijkers en luisteraars echt alles over het ijs, de schaats, de tocht. Allemaal promotie voor Friesland, daar kan de serie Moordvrouw niet tegenop boksen.

Wat mij opvalt is dat de zuidelijke provincies op het gebied van promotie zo weinig te bieden hebben. Wat dure, ongeloofwaardige spotjes om ons over te halen om in Zuid-Limburg te gaan wonen, enkele schimmige berichtjes over carnavalskrakers die je niet erg serieus hoeft te nemen.

Daar benenden de de grote rivieren moeten ze toch echt iets gaan doen om hun imago op te poetsen. En ze kunnen wat leren van de Friezen. Neem nou het carnaval. Al eeuwen weet je dat het komt, ergens in februari, maart. Niets nieuws onder de zon. Elk jaar dezelfde beelden, hetzelfde verhaal. Geen reden om er ook maar één verslaggever naar toe te sturen.
Wat zou het niet veel spannender worden als het al dan niet doorgaan van het carnaval afhangt van het weer, of, ik noem maar wat, het gedag van de korenwolf. Laat de korenwolf zich op 11 november om 11 uur 11 zien of niet? Alle camera’s zijn gericht op het zuiden, in alle praatprogramma’s komen Limburgse deskundigen opdraven. De zachte g komt opeens in de mode. Zo eens in de tien, vijftien jaar is het weer precies goed en laat de korenwolf zich zien op de uitgekozen tijd. Pas dan mag het feest losbarsten. Kijk zo pak je dat dus aan.

Over Wllm Kalb

schrijver, lezer, docent - focus: taal, geschiedenis, fotografie, Duits(land), muziek en films uit de jaren '20 - '50
Dit bericht werd geplaatst in Feiten en meningen en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

4 reacties op We weten nu wel alles over de Elfstedentocht, maar hoe staat het met het carnaval?

 1. fotodichter zegt:

  als fotodichter met een zachte g helemaal mee eens.
  Maar ach, net als de Friezen zijn ook wij Limlanders een aardig potje nuchter…

  Like

 2. assyke zegt:

  ik denk dat het verboden zal zijn de beschermde korenwolf
  in te zetten voor Carnaval
  want stel, Carnaval gaat niet door en het gepeupel stort zich
  teleurgesteld op de korenwolf…

  dat was gister wel anders,
  toen klonk er een nauwelijks hoorbaar zuchtje
  maar of dat in het levendige zuiden ook zo onhoorbaar aan toe zal gaan?

  Like

 3. Appelvrouw zegt:

  Niet te ver vooruit kijken.

  Like

 4. petermiedema zegt:

  De Elfstedentocht is de best denkbare promotie voor Friesland. Carnaval kan daar slechts van dromen. Lees dit maar even: http://wp.me/p1zDUu-1KW

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s