Verlost van het geklets op radio 4 – leve de digitale radio

Vooral ’s morgens luister ik veel naar radio 4. Klassieke muziek bij het opstaan, het lezen van de krant, de eerste koffie, wat rondneuzen op internet. Maar al een hele tijd gaat dat niet meer van harte. Het lezen van de krant wordt bemoeilijkt door het geklets van de dames presentatoren die van radio 4 een semi-nieuwsradio willen maken met nieuwsoverzichten, krantenoverzichten, filenieuws, gesprekjes met deze en gene die in het nieuws is. Daar hebben we radio 1 toch al voor? Radiomakers houden opvallend weinig rekening met de manier waarop radio gebuikt wordt. Als ik aan het koken ben of klusje doe, luister ik graag naar de nieuwsprogramma’s van radio 1, ook in de auto, maar als ik lees of bezig ben op internet wil ik prettige achtergrondmuziek. Niets meer en niets minder. Gesproken woord leidt dan af. Ik heb niets tegen Margriet Vromans of Mieke van der Weij, maar laat ze maar lekker presenteren op radio 1.

Gelukkig ontdekte ik dat ik voor 79 cent op mijn iPad de app tuneIn radio kon binnenhalen, die van mijn tablet een echte digitale radio maakt. En ik kreeg meteen toegang tot een stortvloed aan zenders die vaak alleen digitaal zijn te beluisteren.
Op het gebied van de klassieke muziek zijn er talloze zenders die continu muziek uitzenden, zelfs zonder nieuwsberichten tussendoor. Eindelijk vond ik de Concertzender weer terug die om de een of andere reden van mijn kabel was verdwenen, maar ik maakte ook kennis met Klara continu, een Vlaamse zender met een uitstekende muziekkeuze, France Musique, Zwiterse en Duitse Kultursender,  en stations uit Taiwan en Mexico, die me reuze nieuwsgierig maken. Je kunt voorkeuzes instellen en er zijn vast nog veel meer mogelijkheden die ik nog moet ontdekken.

Mijn iPad staat sinds vandaag op een klein docking station, voorzien van luisprekers die opmerkelijk klein zijn, maar zorgen voor een geweldig geluid.

Zie: http://tunein.com voor meer informatie.

Over Wllm Kalb

schrijver, lezer, docent - focus: taal, geschiedenis, fotografie, Duits(land), muziek en films uit de jaren '20 - '50
Dit bericht werd geplaatst in Feiten en meningen en getagged met , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

7 reacties op Verlost van het geklets op radio 4 – leve de digitale radio

 1. Dan moet ik toch ook maar eens zo’n Pad aanschaffen.
  Wist overigens niet ddat de concertzender nog bestaat.

  Like

 2. dickblogt zegt:

  Bij mij komt het beste geluid uit (de speakers van mn) pc, beter dan de (oudere) B&O. http://radioplayer.omroep.nl/radio4/baroque-around-the-clock/ al eens geprobeerd?

  Like

 3. Egbert Bömers zegt:

  Ooit was Radio4 een oase waar je je kon terugtrekken. Ver weg van het gedoe van de wereld. Monteverdi, Debussy, Rachmaninoff en Ravel, ze maken het leven draaglijk. Maar van de managers van Radio4 mag je niet langer zwelgen in louter schoonheid. Je móet ook naar de nieuwsdames van Radio4 luisteren. Opgewekt confronteren zij de ochtendluisteraar met de lelijkheid van elke dag. Bah. En ´s middags nemen er heel grote ego’s plaats achter de microfoon, zoals Hans Haffmans, die een programma nota bene naar zichzelf vernoemde: Haffmans’ Mooiste. En wie o wie verlost ons van die anglofiele Wouter ‘Plek’ Pleijsier?
  Radio4 is een babbelkous geworden.
  “Klassiek leeft op Vier”, roepen zij die van de klassieke zender leven. Maar wij weten wel beter:
  “Klassiek louncht op Vier.”

  Like

 4. Egbert Bömers zegt:

  Dik een jaar later wil ik dit toevoegen.
  In het ochtendprogramma De Klassieken hoor je steeds weer een andere prominente figuur (m/v) uit de wereld van de klassieke muziek voor het programma reclame maken. Meestal in het Nederlands, soms in het Engels. Dat gaat dan zo:
  ‘Hallo!, ik ben [naam, functie in het muziekwereldje]. U luistert naar de klassieken op radio vier!’

  Heel ergerlijk. Kleinerend ook. Alsof we seniel zijn. Alsof we aan deze kant van de radio niet meer weten waar we naar luisteren. En dat we een Bekende Muziekbobo nodig hebben om ons eraan te herinneren.
  Hoogst krenkend voor iemand als ik (71) die nog héél goed weet waarnaar ie luistert.

  Like

  • Wllm Kalb zegt:

   Ja, die onderbrekingen ken ik ook. Ik erger me er minder aan omdat ze maar heel kort zijn. En ik het wel leuk vind om een buitenlander ‘De Klassieken’ te horen uitspreken met een onmiskenbaar accent.

   Like

 5. Egbert Bömers zegt:

  Wil ik ook ‘ns de grapjas uithangen, word ik serieus genomen. Waarom begrijpt niemand mij?

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s