De paus creëerde een kardinaal – rituelen ook in de taal

Zaterdag was paus Benedictus XVI weer eens lekker creatief. Hij schilderde geen vredig landschapje, hij boetseerde geen kabouter of paddenstoel, hij bedacht geen leuk verhaaltje, nee, hij creëerde 21 ‘prelaten’ tot kardinaal. Want het Vaticaan kent tal van rituelen, zelfs in de taal. Al eeuwen benoemen pausen de ‘prinsen van de kerk’ volgens vaste gebruiken. De creatie vindt niet plaats tijdens en bijeenkomst of plechtigheid, maar tijdens een ‘consistorie’. De katholieke kerk is er een meester in om gewone dingen op te tuigen met behulp van rituelen, kleuren en geuren, en dus ook door woorden.

Zo kreeg zijne eminentie kardinaal Eijk van de paus een ring en een hoed, maar zo las ik op de site van het aartsbisdom, dat is geen gewone hoed, maar een bonnet. Op de foto ziet het hoofdbedekking er uit als een vrolijke bonbondoos en ook kreeg ik even de associatie met Mickey Mouse, maar dat is waarschijnlijk heel onbehoorlijk van mij.

De hoogsten in de kerkelijke rangorde houden ervan zich feestelijk uit te dossen. Felle kleuren, mooie stoffen, kant kruisen en koorden, juwelen, het kan niet op. En natuurlijk trek je als man geen broek aan als je het recht hebt op zo’n mooie rode jurk, al heet die dan opeens een ‘soutane’. Opeens begrijp ik waarom men in het zuiden zich verkleedt tijdens het carnaval: ze zien elke zondag in de kerk hoe zo’n verkleedpartij uitwerkt.

Anton Roothaert beschrijft in Dr. Vlimmen op kostelijke wijze de uitdossing van de apostolisch vicaris, bij wie hij op audiëntie gaat in een poging zijn kerkelijke echtscheiding te regelen: “Ik trof meneer toevallig in groot tenue. Ofschoon het snikheet was, zat hij met een pelerientje aan in de kamer, en verder was hij aandoenlijk versierd met pimpelpaarse knoopjes, biesjes en strikjes. Om zijn buik droeg hij een brede paarse sjerp; zijn hoofd was roze en kleurde er niet slecht bij.”

De godsdienst is een goede zaak, En geeft het mensdom veel vermaak. (Multatuli)

Over Wllm Kalb

schrijver, lezer, docent - focus: taal, geschiedenis, fotografie, Duits(land), muziek en films uit de jaren '20 - '50
Dit bericht werd geplaatst in Feiten en meningen en getagged met , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

5 reacties op De paus creëerde een kardinaal – rituelen ook in de taal

 1. Aad Verbaast zegt:

  Creëren is natuurlijk wel helemaal op hun lijf geschreven.

  Like

 2. reinejragolo zegt:

  Het is bedoeld als een blijmoedig geloof die ingewikkelde en hoofdbrekende bijbelstudie bij de leken afhoudt.
  Daarom veel kunst en pracht, zoals de gebrandschilderde ramen, om de geschiedenis eenvoudig uit te beelden.
  Het is karninaal Eijk en niet Van Eijk.

  Like

 3. joost tibosch sr zegt:

  Hadden ze ook nog het echte onvervalste Vastelaovendplezier, dan zou dit machtsvertoon misschien nog, althans voor echte karnavalsvierders, te dragen..in ieder geval doorzichtig zijn in zijn machtsvermomming..Nu hangt er een zware wierookwalm van onuitstaanbare ouderwetse machtswellust over het geloof in een Jezus, die van macht niets moest hebben!

  Like

 4. dickblogt zegt:

  mensdom is een prachtig woord!

  Like

 5. cornutus zegt:

  Niet te dichtbij, zie je de paus denken op die krantenfoto. En zo is het maar net!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s