Creatief schrijven – bedenk een personage

Iemand zal de hoofdrol moeten spelen in jouw korte verhaal. Bedenk van te voren wat voor iemand dat is. Het kan een ik-verhaal worden, waarin jij de hoofdpersoon bent. Het gevaar ligt dan op de loer dat het meer een column dan een verhaal gaat worden. Een verhaal vergt fantasie en verbeeldingskracht. Dat gebeurt eerder als je een personage bedenkt.
Een hoofdpersoon moet herkenbaar zijn en toch iets bijzonders hebben, iets wat de lezer vasthoudt. Je kunt je laten inspireren door iemand die je kent – het prettige is dat je als schrijver daar van alles bij kunt verzinnen of weglaten. Die vlotte buurvrouw maak je gewoon wat jonger en ze is niet gelukkig getrouwd, maar heeft zojuist op tragische wijze haar man verloren. Bekijk de mensen in de trein, op een terras, in een winkel; wie heeft iets bijzonders en wat is dat dan. Hoe zou je diegenen beschrijven?
Je kunt ook op een idee komen door eens goed te kijken naar een foto die je intrigeert. Kies  dan bij voorkeur iemand waar je niets van weet, zelfs geen naam.

Wat voor iemand is het? Hoe oud is ze, hoe heet ze. Maar ook: wat houdt haar bezig, wat zijn haar verlangens, wat heeft ze meegemaakt? Is ze alleen, of heeft ze een vriend, een man, kinderen? Hoe is de relatie met haar ouders, haar broers en zussen?
Schrijf een korte biografie. Vul haar achtergrond verder in. Vaak dienen zich dan allerlei ideeën vanzelf aan. Bedenk hoe ze praat en wat ze tegen jou zou zeggen. Een voorbeeld:

Karin komt uit oorspronkelijk uit Praag, maar woont al vier jaar in Amsterdam. Ze vond het moeilijk om zich aan te passen, nog steeds spreekt nog maar een beetje Nederlands; meestal kan ze zich met Engels goed redden. Na haar studie in Tsjechië kon ze in Amsterdam haar master aan het conservatorium doen en ze geniet nu van het leven in de hoofdstad. Wel mist ze haar ouders heel erg en als het kan, gaat ze hen twee of drie keer per jaar opzoeken. Ze heeft een baantje in het restaurant van het Concertgebouw; ze werkt drie of vier dagen per week, vaak ook in het weekend. Verder spleet ze altviool in een strijkkwintet en een salonorkest. Volgende week moet ze auditie doen voor een aanstelling bij het Utrechts Symfonieorkest. Karin heeft net een relatie met een Russische co-assistent uit Amsterdam beëindigd. Ze woont alleen op een kleine etage in De Pijp.
Als ze aan het begin van de avond de tram neemt om naar huis te gaan, botst ze tegen een man op die een ouderwetse hoed draagt. In haar gebrekkig Nederlands verontschuldigt ze zich… 

Over Wllm Kalb

schrijver, lezer, docent - focus: taal, geschiedenis, fotografie, Duits(land), muziek en films uit de jaren '20 - '50
Dit bericht werd geplaatst in Feiten en meningen en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

8 reacties op Creatief schrijven – bedenk een personage

 1. dickblogt zegt:

  Frederik de Groot schreef een boekje “Groots acteren”. Daarin beschrijft hij dat je voor iedere rol die je moet spelen, hoe klein ook, een cvtje moet fantaseren van die persoon en wat hem of haar bezighoudt.

  Like

 2. fredvanderwal zegt:

  Waarom een multiculti tintje aan het personage. Ik geloof daar niet in.

  Like

 3. ‘in haar gebrekig Nederlands verontschuldigt zij zich…’ Vorm of toeval?

  Like

 4. Goeie tip, vooraf een biografie schrijven over je personage.
  Zo heb je de handvatten op het personage coonsistent, geloofwaardig en overtuigend te maken.

  Like

 5. Zelf vind ik het ook een sport om een passende naam voor een personage te bedenken. Ik schreef ooit een kleine novelle waar een vreselijke etter in voorkwam, een man zonder enig empatisch vermogen. Hij zei de meest kwetsende dingen en was alleen maar met zichzelf bezig. Ik bnoemde hem Freek.
  Zijn onderdanige vrouwtje heette Mirte.
  Mijn hoofdpersoon was een gevoelig type, ik noemde haar Marisa. Naast haar stond een vrouw: ;met een sterke persoonlijkheid: Frieda (weer die fr-klank aan het begin, zal voor mij, bewust of onbewust, wel kracht uitstralen).

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s