Wie is er bang voor het blote mannenlijf?

De Feyenoord voetballer John Guidetti werd het veld uitgestuurd toen hij na het maken van een doelpunt zijn shirt uittrok. Uit pure vreugde of om zijn tattoo te laten zien? Hoe dan ook, de regels van de UEFA zijn streng, een voetballer die tijdens de wedstrijd zijn shirt uittrekt, wordt gestraft met een gele kaart. Guidetti had pech, hij had al een gele kaart en moest dus het veld verlaten; Feyenoord kwam tegen RKC toen met tien man niet verder dan een povere 1-1.

Wat is dat toch voor een rare regel? Wie is er bang voor het blote mannen (boven)lijf? Niemand protesteerde toen Gerard van Velde in 2002 na het behalen van een gouden medaille zijn shirt uittrok en zijn machtige torso toonde aan het publiek en de kijkers thuis. Jan Wolkers raakte zo onder de inruk dat hij er het gedicht Wintervlucht over schreef.

Toen Novak Djokovic dit jaar na het behalen van het Australian Open uit vreugde en misschien ook wel uit mannelijke trots zijn shirt uittrok en vrolijk rondliep en zijn gespierde lijf liet zien, klonk er geen onvertogen woord, geen umpire greep in, er was alleen commotie omdat iemand het in het publiek gegooide shirt wegkaapte net voor de jongedame voor wie het kennelijk was bedoeld.

Wat is dat dan voor raars dat een voetballer alles aan moet houden? De voetbalbroeken zijn al zo idioot lang en wijd, heel wat minder sexy dan die uit de jaren tachtig. De voetbalwereld staat bekend als homofoob. Zou dat het zijn?  Er is niets mis met de torso van John Guidetti. Toch?

WINTERVLUCHT

Ik zweef op kou 
 
En sla de kille lucht 

Als geesten van mij af 

De bochten die ik neem 

Verbrijzelen de tijd 

En geven vleugels waar 

Geen engel van durft dromen 

De eindstreep krimpt van ongeloof 

Een schaduw, niet te evenaren 

Daar sta ik half ontkleed 

En zie de snelheid van mijn vlucht

Jan Wolkers

Over Wllm Kalb

schrijver, lezer, docent - focus: taal, geschiedenis, fotografie, Duits(land), muziek en films uit de jaren '20 - '50
Dit bericht werd geplaatst in Feiten en meningen en getagged met , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

4 reacties op Wie is er bang voor het blote mannenlijf?

 1. jan krosenbrink zegt:

  Ik denk dat de clubsponsor hier achter zit: als Guidetti het goed vindt dat de clubsponsor de naam op zijn torso tatoeeert is het probleem simpel opgelost, blijft ie misschien ook langer voor Feyenoord spelen.

  Like

 2. HDJ Vidajo zegt:

  Ik denk dat die regel te maken heeft met het probleem dat je zonder shirt niet goed kan zien in welk team iemand speelt.

  Like

 3. dickblogt zegt:

  Een wierenner trekt zijn shirt strak als hij rechtop als eerste over de finish gaat om de reclame goed in beeld te brengen.

  Like

 4. jongen18 zegt:

  boeiend lekkere lijven toch, show me more!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s