Brussel en de Zenne – de stad en zijn rivier

Anspachlaan, hier stroomt de Zenne onderdoor

Antwerpen aan de Schelde, Luik aan de Maas. Machtige rivieren die het stadsbeeld bepalen. In Brussel is echter geen rivier te zien. Toch ligt ook Brussel aan een rivier – en wel de Zenne, een kleine zijrivier van de Dijle die op zijn beurt weer uitmondt in de Schelde.

In de loop van de 19e eeuw raakte de rivier die dwars door Brussel stroomt ernstig vervuild. De opkomende industrie loosde alle afvalstoffen in het kleine riviertje dat op die manier een open riool werd. Dit leidde tot onhygiënische toestanden en zelfs tot een cholera-epidemie. In 1867  besliste het standsbestuur dat de rivier overkluisd moest worden, dat gebeurde dan ook. Onder de brede boulevards in het westen van het centrum, zoals de Ansbachlaan en het Brouckèreplein stroomt een bescheiden rivier die in het noordwesten de stad weer bovengronds verlaat.

De Zenne, even bovengronds bij het Sint Goriksplein

Op één plaats is de Zenne even te zien, bij de Sint Gorikshallen in het oudste deel van de stad. Op een leuk binnenpleintje is een vertakking van het riviertje te zien en te ruiken. Een klein stukje maar, nog geen 50 m. dan verdwijnt de rivier weer ondergronds. Het  zwarte water laat zien dat de Zenne nog steeds niet schoon is, hoewel de gewesten bezig zijn met een grote waterzuiverings-operatie die de vis weer terug moet brengen in de stroom.

Brussel moet het dus niet hebben van zijn rivier, eerder van de mossel, de wafel en de frites.

Over Wllm Kalb

schrijver, lezer, docent - focus: taal, geschiedenis, fotografie, Duits(land), muziek en films uit de jaren '20 - '50
Dit bericht werd geplaatst in Feiten en meningen en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

5 reacties op Brussel en de Zenne – de stad en zijn rivier

 1. kuifjesimon zegt:

  Leuk, nooit geweten !!

  Like

 2. selma zegt:

  Sorry, maar je maakt soms zulke leuke schrijffoutjes…

  Antwerpen aan de Schede

  schrijf dan ook maar Luik aan de Blaas!

  Like

 3. FT zegt:

  Dank weer voor het interessante stukje Belgische geschiedenis.
  Selma is niet alleen scherp maar heeft ook humor 😉

  Like

 4. dickblogt zegt:

  Zeker humor en mogelijk zelfs een schede, maar dit is vast weer een brug te ver. (1000x excuus Selma) Wat ik eigenlijk wilde zeggen is, dat Den Bosch ook zo’n stadssloot heeft en ik geloof dat die de Binnendieze heet ofzo. Als het fout is nó 1000 excuses!) Mooie serie Wllm!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s