Ik ben verkocht: Lady Gaga is meer dan haar uiterlijk

Tot nu toe heb ik Lady Gaga altijd beschouwd als een fenomeen dat vooral aandacht trok door haar uitdossingen en vreemde videoclips. Beroemd was haar vleesjurk, haar wispelturigheid; ze bleek in geen enkel hokje te passen. Haar muziek was nog nooit tot me doorgedrongen, ik deed er geen moeite voor, werd te veel afgeleid door haar performances.

Tot ik gisteravond zanger Sting hoorde zeggen dat hij Lady Gaga beschouwt als het grootste talent van dit ogenblik. En Sting heb ik hoog zitten, hij had veel belangrijke dingen te zeggen gisteravond.

Vanochtend ging ik op zoek naar clips van Lady Gaga. Die zijn vaak onnavolgbaar, vreemd en bizar. Maar ik vond ook akoestische optredens van Stefani Germanotta, zoals ze werkelijk heet en was onder de indruk. Ze kan dus echt heel goed zingen en pianospelen. Bovendien schrijft ze haar song zelf en die gaan ook nog eens ergens over.

Haar kleding, haar pruiken, het zijn afleidingmanoeuvres. Ergens daar ver onder zit een jonge, verlegen vrouw die muziek wil maken, die zingt. En hoe.

Als ze live optreedt, zoals in Mooi Weer de Leeuw met Pokerface (2009), is ze indrukwekkend. Een hoogtepunt vormt de opname die ze maakte in de studio van AMP radio station, in Los Angeles, waar ze voor een handje vol fans (die er vreemd en schijnbaar ongeïnteresseerd bij zitten) een geweldige uitvoering gaf van haar single  You and I. Geniet!

Over Wllm Kalb

schrijver, lezer, docent - focus: taal, geschiedenis, fotografie, Duits(land), muziek en films uit de jaren '20 - '50
Dit bericht werd geplaatst in Feiten en meningen en getagged met , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

5 reacties op Ik ben verkocht: Lady Gaga is meer dan haar uiterlijk

 1. assyke zegt:

  ik vind het ook jammer
  van al die hoempapa
  heb haar daarom ook pas sinds een half jaar of zo ontdekt
  toen we op weg gingen naar het zeeuwse strand
  en haar muziek op stond in de auto
  en dan al die energie

  ik vraag me af of die kleding nu niet gewoon
  haar gevangenis is
  wordt het wel gepikt als ze als gewoon zichzelf verder zou willen gaan?

  Like

 2. knutselsmurf zegt:

  Inderdaad, ze geeft hier de critici ongelijk.

  Like

 3. Mark zegt:

  Ik zag ook een stukje van dat interview met Sting. Ik heb geloof ik al zijn platen. Die liggen in een doos op zolder. Dus ik heb Sting ook hoog zitten. Toch ga ik niet als een gek – omdat Sting het zei – Lady Gaga songs inslaan hoor. 🙂

  Like

 4. Het ”bejaarde’ publiek op het filmpje ….

  Like

 5. HDJ Vidajo zegt:

  Als het met zingen niet meer lukt, kan ze zo door naar de living statues in Arnhem. Verder maakt ze goede radiomuziek.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s