Verstrikt in de netten van een oplichter

Soms kijk ik via Uitzending Gemist wel eens naar Tros Opgelicht, het programma van Antoinette Hertsenberg waarin oplichtingspraktijken aan de kaak worden gesteld. Waarin vooral wordt gewaarschuwd en oplichters met lopende camera worden benaderd, als een waar volksgericht. Eigen schuld, denk ik dan, met kromme tenen.

Het is afschuwelijk wat mensen overkomt als ze in handen vallen van een geraffineerde oplichter. Vaak zijn dat van die aardige, innemende mensen, handige praters die jaren lang hun gang kunnen gaan. Ze benaderen juist mensen in kwetsbare posities, mensen die net zijn gescheiden bijvoorbeeld, mensen die te weinig aandacht krijgen.

En steeds denk ik dan: zou ik daar ook intrappen? Ben ik ook gevoelig voor mooie praatjes? Ben ik ook dankbaar omdat iemand aandacht aan me schenkt? Voordat ik iemand een groot bedrag in handen geef of overmaak, denk ik toch wel even goed na, check ik desnoods iemand, denk ik dan nuchter.

Maar dan bekruipt me de twijfel. Handelde ik altijd zo rationeel? Heb ik me nooit laten verleiden door een mooi praatje, een aantrekkelijk uiterlijk, een innemend karakter. Jazeker wel. Alleen ging het dan gelukkig nooit om geld, maar om korte of langdurige relaties. Mooie ogen, daar viel ik voor. En kwam er pas veel later achter, na de daad, dat die mooie ogen waren van iemand die niets om mij gaf.
Ik ben voorzichtiger geworden op den duur – en dat is maar goed ook.

Over Wllm Kalb

schrijver, lezer, docent - focus: taal, geschiedenis, fotografie, Duits(land), muziek en films uit de jaren '20 - '50
Dit bericht werd geplaatst in Feiten en meningen en getagged met , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

10 reacties op Verstrikt in de netten van een oplichter

 1. ram1955 zegt:

  Kijk, mijn eerste reactie via dit account. Een test ….

  Like

 2. Roberto la Verita zegt:

  Vaak zijn dat van die aardige, innemende mensen, handige praters die jaren lang hun gang kunnen gaan.
  —————————————
  Als je die wetenschap gebruikt,Hoe beoordeel je dan een man als Mark Rutte?
  Roberto

  Like

 3. Appelvrouw zegt:

  We weten nooit zeker of we er niet intrappen, de mensen die zeggen nuchter te zijn overkomt het ook. Als ik het zo zie op dat programma zijn de meeste mensen verrast dat ze dit deden.
  Mij is ook wel eens iets overkomen wat ik nooit had verwacht van mezelf. Het scheelde wel in mijn grote mond over anderen. Het is makkelijk anderen te veroordelen.
  Maar ik verloor gelukkig geen geld.

  Like

 4. er bestaat een subtiel verschil tussen Hersenberg en Hertsenberg

  Like

 5. Ximaar zegt:

  Ik denk dat in veel gevallen de grens tussen wel of niet een oplichter erg vaag is. Dus dat mensen iemand eerst helpen en daar later steeds meer van die opgebouwde relatie misbruik maken. Pas als dat flink uit de hand loopt komt het in het nieuws en waar dat niet gebeurd blijft het jaren goed gaan.

  Zo ver ik weet ben ik ooit alleen opgelicht door de NMB, Fortis en Aegon. Dat was deels met voorbedachte rade. De NMB en Aegon hebben uiteindelijk een kleine schadevergoeding betaald. Bij Fortis is me dat niet gelukt. Bij alle 3 ben ik weggegaan en zien ze me niet meer terug, dus ook niet bij de ING wat deels een voortzetting van de NMB is.

  Het malle is dat ik dergelijke oplichtingen te laat doorzag maar er nog wat aan kon doen. Ik ken veel mensen die het nooit in de gaten hebben gehad en als ze al een vermoeden hadden daar niets mee deden. Zo zijn mijn ouders veel zwaarder opgelicht door de Postbank en de KPN/PTT. Dat laatste bedrijf heeft destijds ontzettend veel mensen opgelicht met de huur van hun grijze T65-telefoons. Veel mensen hebben daar tot 400 gulden aan toestelhuur voor afgedragen. Het zou me niet verwonderen als het destijds zeker een half miljoen (vooral oudere) mensen betrof en het dus een zo’n 100 miljoen euro beliep. En daar is de KPN toch maar mooi mee weggekomen.

  Like

 6. Aad Verbaast zegt:

  Leerzaam programma. Als het effe kan dan kijk er naar.

  Like

 7. cornutus zegt:

  Ik begin ook steeds meer te geloven dat we niet rationeel beslissen. De laatste tijd wordt er veel hersenonderzoek verricht, juist naar de manier waarop we beslissingen nemen. Aan de ene kant is dat een beetje ontluisterend, maar het geeft mij ook troost. Je kunt beter begrijpen waarom je ergens toch weer ingestonken bent.
  Tja, mooie ogen kunnen ook erg verleidelijk zijn 😉

  Like

 8. ejwblog zegt:

  Veertien dagen geleden belde een vrouw – die een buurvrouw beweerde te zijn – aan met de mededeling dat ze haar huis niet in kon omdat ze zonder sleutel de deur had dichtgetrokken. Of ik haar een tientje kon lenen voor benzine zodat ze de reservesleutel bij haar moeder kon ophalen

  Je begrijpt het al….

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s