Zijn er werkelijk emo’s gestenigd in Irak?

Een Iraakse emo, volgens Al Tahreer News

Vorig weekend verschenen er opeens berichten op internet en in de geprinte media over emo’s: In Bagdad zouden minstens 14 jongeren zijn gestenigd vanwege hun afwijkende haardracht en kleding. Een duidelijke bron werd er niet bij gegeven, op facebook en twitter namen berichtgevers elkaars nieuws en de onduidelijke foto’s graag over.

Begin februari zou het Iraakse Ministerie van Binnenlandse Zaken de zaak hebben aangescherpt door een bericht naar buiten te brengen waarin emo’s werden beticht van satanisme en andere eigenschappen die niet in een moslimland thuishoren. Sommige berichten spreken over veel meer slachtoffers, “tussen de 30 en 90” waarvan een deel zou zijn gestenigd in de wijk Sadr City, door ze met betonblokken op het hoofd te slaan.

Geen van de Nederlandse dagbladen heeft, zover ik kan nagaan, de berichten nader onderzocht of er een vervolg aan gegeven. Er was ook genoeg ander afschuwelijk nieuws dat om voorrang streed, zoals het ongeluk met de Belgische Bus, de voortdurende strijd in Syrië, de actie Koni 2012 en in Bagdad de dagelijkse bomaanslagen.

Verschillende buitenlandse media wijzen er op dat van de zijde van de regering is geprobeerd de gemoederen te kalmeren, de afgelopen dagen zou het rustig zijn gebleven. Onduidelijk blijft dus wat er waar van is berichten.

Feit is dat er in Bagdad, zoals overal, jongeren zijn die zich duidelijk willen onderscheiden, door zwarte kleding te dragen, die hun haar laten groeien en het zwart verven, die kettingen dragen met doodskoppen en hun ogen opmaken en luisteren naar snoeiharde metalbands.  Het doet denken aan de punk en gothicmode bij ons.
Streng religieuze moslims reageren daar fanatiek op. Tolerantie is een begrip dat niet voorkomt in hun vocabulaire. Maar of er jongen zijn doodgeslagen en hoeveel blijft volkomen onduidelijk. Amnesty International heeft de Iraakse regering verzocht een onderzoek in te stellen naar de feiten.

Voorlopig hebben de kappers het druk in Bagdad. Opvallen veel jongeren laten hun  haar weer ‘gewoon’ knippen, weg met dat lange haar.

Over Wllm Kalb

schrijver, lezer, docent - focus: taal, geschiedenis, fotografie, Duits(land), muziek en films uit de jaren '20 - '50
Dit bericht werd geplaatst in Feiten en meningen en getagged met , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

3 reacties op Zijn er werkelijk emo’s gestenigd in Irak?

  1. Nee, dat kan helemaal niet. Bush heeft vrede en democratie gebracht in Irak.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s