Nieuws dat geen nieuws is – rapport Nibud over schulden

Als je goed om je heen kijkt en je oor te luisteren legt, dan weet je het al: “Financiële problemen ontstaan vooral door de manier waarop mensen met geld omgaan, niet door de hoogte van het inkomen.” Het Nibud wijdt er een  dik rapport aan.

Als er weinig binnenkomt, kun je maar weinig uitgeven. Zo simpel is het, maar deze eerste les economie is moeilijk voor de gewone consument én voor de Nederlandse regering. Al maanden zitten we in een crisis omdat er te veel wordt uitgegeven.

De consument komt in de problemen door onverwachte uitgaven: de auto gaat kapot, de wasmachine moet opeens vervangen worden, zoonlief schopt een bal door de ruit van de buren … De plotselinge uitgave van honderden euro’s gaat dan ten koste van de huur, de energierekening, de zorgkosten en zo kom je onherroepelijk in de problemen. Dan ben je blij als de vakantie-uitkering komt zodat je weer wat schulden kunt aflossen.

De oplossing is simpel: je moet kinderen al jong leren met geld om te gaan. Maak ze zelf verantwoordelijk voor hun kleine uitgaven. Te veel computerspelletjes gekocht? Jammer, dan kan je deze maand dus niet meer met je vrienden mee naar de bioscoop. Het is moeilijk om streng en consequent te zijn, maar te veel toegeeflijkheid maakt jongeren afhankelijk; dan gaat het mis als ze zelf verantwoordelijk zijn. Leer kinderen sparen voor dure uitgaven. Niets geeft zoveel voldoening als eindelijk die iPod te kunnen kopen van je eigen geld.

Dat geldt dus ook voor de regering.

Over Wllm Kalb

schrijver, lezer, docent - focus: taal, geschiedenis, fotografie, Duits(land), muziek en films uit de jaren '20 - '50
Dit bericht werd geplaatst in Feiten en meningen en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op Nieuws dat geen nieuws is – rapport Nibud over schulden

  1. ram1955 zegt:

    Zeker weten.

    Like

  2. Ximaar zegt:

    Mij is zo goed geleerd zuinig om te gaan met geld, dat ik maar eerder gestopt ben met werken. 25 jaar tussen minimum loon en modaal was voor mij voldoende. Ik heb dan ook geen auto en heb nooit gerookt. Mijn ouders hadden het tot hun 65ste krap en voelden zich rijk met hun AOW en 100 gulden pensioen per maand. Zelf was ik al erg snel milieuvriendelijk, waardoor ik veel aankopen niet zag zitten. Ik ben dus een ramp voor de economie en vind dat prima. Een economie die gebaseerd is op overproductie en roofbouw is natuurlijk belachelijk.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s