De ondergang van de regionale banken

Hij heeft het dus niet gered, dat eigenwijze Friese jochie, die eenzame krarktervolle strijder temidden van al die driedelig-grijze groootbanken. De Rabobank heeft de Frieslandbank opgeslokt, de Rabo, die nog wel eens doet alsof ie nog een boerenleenbank is, maar inmiddels behoort tot de topbanken van Nederland. Met grote glazen hoofdkantoren, directeuren – o nee geo’s – met dikke salarissen, dito bonussen en een auto met chauffeur. Niks geen stront meer aan de klompen. De kleine kaasboer is opgeslokt door de grootgrutter. Jort Kelder moet op zoek naar een nieuwe schnabbel.

En zo verdwenen dus alle regionale banken. Weg is de Twentse Bank, de Tilburgse Hypotheekbank, de Amsterdamse Gemeentegiro, de Amsterdamsche en Rotterdamsche Bank, allemaal opgegaan in grote concerns, zonder enige binding met het bedrijf om de hoek, met de regio.

En de RegioBank dan, die profileert zich juist nadrukkelijk als een kleine, klantvriendelijke bank om de hoek? Inderdaad, ze adverteren zelfs in het plaatselijke dialect zoals het Twents*. Maar de RegioBank maakt gewoon deel uit van de SNS -Reaal Group , een conglomeraat van banken en verzekeringen, ook met zo’n glazen hoofdkantoor. Over 2011 werden geen bonussen uitgekeerd maar de directie (4 Personen) inde wel 2,5 miljoen euro aan salarissen!

Benieuwd wie het volgende slachtoffer wordt van de grote bankhonger.

*‘Pollo’ op Amweb over het adverteren in het Twents:
Die bint joa kats neet good wies, deenkt die leu da’w hier achterlijk bint of zo? Wie kunt zelf oonze stuuvers wa tel’n heur. Nog ’n kleen vrieblievend advies: a’j noe weer zunne acteur inhuurt um ’n Tukkerr noa te doon, bettie die eeeee inslikkn en zo zeg maar, nemt d’r dan ene bie oons uut de buurte en nich zun figuur uut Amsterdam den wal grappig ’n boertie kan noadoon, Zunne Knorr figuur den van zien leaven nog nooit op ’n trekkerr hef ezettn. Doar hebbe wie merakel de pest an. Good goan! En door ’n bettie kalm an, dan kom ie dr ok wa.

Hoe was ’t ook al weer? > “Willen is kunnen!”
Margriet Vromans vanochtend op radio 4: “Maar willen moet je ook maar kunnen”.

Over Wllm Kalb

schrijver, lezer, docent - focus: taal, geschiedenis, fotografie, Duits(land), muziek en films uit de jaren '20 - '50
Dit bericht werd geplaatst in Feiten en meningen en getagged met , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op De ondergang van de regionale banken

 1. Aad Verbaast zegt:

  Als je de bretels van Jort weigert, moet je natuurlijk niet vreemd staan te kijken als je je eigen broek niet meer kunt ophouden.

  Like

 2. knutselsmurf zegt:

  Frieslandbank werkte al veel langer zeer innig samen met de Rabobank. Die fusie komt niet als een verrassing. Over een paar jaar worden ze waarschijnlijk weer zelfstandig, net als Alex.

  Wie trekt er aan de touwtjes en wie steekt de winst in zijn zak ? Het verandert, onafhankelijk van elkaar en soms in het openbaar, maar meestal niet.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s