Maurice draait door – de nieuwe Steve Jobs School

Vorige week was Maurice de Hond te zien bij Matthijs van Nieuwkerk in De Wereld Draait Door.  Hij hield  een vurig pleidooi voor het stichten van een nieuwe school, waarbij de iPad centraal zal staan.

Matthijs kon de enthousiaste Maurice nauwelijks bijbenen, maar hij begreep net als de kijker dat het ging om kinderen klaar te stomen voor een leven met de nieuwste media en deze ook in te zetten bij het onderwijs. Levend bewijs was Daphne, de dochter van Maurice, die als bijna driejarig braaf zat te spelen op haar iPad (minimum kosten 388 euro).
Zoals zo vaak met dergelijke plannen zit er zeker een kern van waarheid in. Op veel scholen kunnen snelle leerlingen nu al extra taken maken op de computer. En goed leren typen is minstens zo belangrijk als goed leren schrijven, het leren omgaan met nieuwe media is minstens zo belangrijk als het ouderwetse leren lezen. En op de iPad kunnen ook heel jonge kinderen al aardige educatieve spelletjes doen.
Maar Maurice draaft door. Zo zal er straks op zijn school geen klas meer zijn en verdwijnt de vaste juf of meester. Er is alleen een nog maar een coach op de achtergrond, de rest, zo veronderstelt Maurice, bepaalt de leervraag van de kinderen.

Wethouder Lodewijk Asscher steunt het plan om te komen tot een Steve Jobs School, maar plaatse wel realistische kanttekeningen. Hij ziet de in de iPad vooral een middel om taalzwakke kinderen te helpen, je kunt snelle leerlingen extra uitdagingen bieden. Hij wilde duidelijk het idee wegnemen dat het zou gaan om een elitaire school voor slimme kinderen. Nee, de school van de toekomst is voor alle kinderen.

Wat zou het jammer zijn als er op die nieuwe scholen nooit meer tijd zou zijn voor een spannend verhaal van de juf of mester. Als je niet mee samen kunt werken aan een werkstuk of samen muziek kunt maken omdat iedereen bezig is met zijn individuele programma op de iPad. Natuurlijk is het goed om moderne hulpmiddelen in te zetten bij het onderwijs. Maar draaf niet door, ga goed na wat de voordelen maar ook wat de nadelen zijn.

fragment DWDD 26 maart 2012 90269

Meer info: http://o4nt.nl

Over Wllm Kalb

schrijver, lezer, docent - focus: taal, geschiedenis, fotografie, Duits(land), muziek en films uit de jaren '20 - '50
Dit bericht werd geplaatst in Feiten en meningen en getagged met , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s