Tomtom laat het afweten

We gingen op de koffie bij vrienden die tijdelijk in een oud huis wonen ergens in Bloemendaal. Wat is de handigste weg om in Bloemendaal te komen? Vroeger keek je dan op de kaart, nu schakel je dan de Tomtom in.

Bloemendaal ingetikt. Er volgen meteen suggesties van straatnamen. Maar Tomtom kende die straat ik had doorgekregen niet. Vreemd, Tomtom kent alle straten van heel West-Europa, maar deze, vrij brede straat dus niet. Wel een variant erop: Kennermerbeeklaan in plaats van Kennermerlaan. Zouden wij het dan verkeerd hebben doorgekregen? We nemen de gok en kiezen deze Kennermerbeeklaan in Bloemendaal.

Het ging goed tot voorbij Amsterdam, maar toen werden we steeds kleinere weggetjes opgestuurd, een dijk langs de Ringvaart, kassen, en we belanden in Bennebroek … op de Kennermerbeeklaan. Bestemming bereikt.
Nee dus. Ik check de gegevens, maar er staat echt: Kennermerbeeklaan Bloemendaal.

We gaan bellen. De vrienden vinden het wel grappig, Ja, weet je, we wonen op een geheim adres, naast Geert Wilders, vandaar dat Tomtom ons niet kan vinden. Maar dat is natuurlijk niet zo. De postcode dan. We krijgen de postcode, tikken die in en weer verschijnt: Kennermerbeeklaan Bennebroek. We geven het op, Tomtom is vandaag echt in de war.
We volgen nu maar ouderwts de borden richting Heemstede, Overveen en ten slotte Bloemendaal. Bij het stationnetje staat een  plattegrond en we vinden moeiteloos het juiste adres.

Mijn grootste zorg is nu: welke straatnamen weigert Tomtom verder nog allemaal te kennen? Kan ik daar een lijst van krijgen?

Over Wllm Kalb

schrijver, lezer, docent - focus: taal, geschiedenis, fotografie, Duits(land), muziek en films uit de jaren '20 - '50
Dit bericht werd geplaatst in Feiten en meningen en getagged met , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

5 reacties op Tomtom laat het afweten

 1. ram1955 zegt:

  Wat bizar. Ik zou voortaan weer gewoon de kaart pakken.

  Like

 2. theballe zegt:

  Hoi,

  net eens gechecked er is geen enkele online map te vinden met een Kennermerlaan in Bloemendaal (Open Streetmap, Navteq, TomTom, Google). Wel een Kennermerweg…dus ik heb een vermoeden dat die straat effectief niet bestaat.

  Groeten

  Like

  • Wllm Kalb zegt:

   Klopt het was de Kennermerweg. Maar het probleem zat ‘m niet in -weg of -laan. Als je begint tin te typen K-e-n-n-e-m-e-r vult Tomtom automatisch in: Kennemerbeeklaan.

   Like

   • theballe zegt:

    Ik ben uiteraard geen klanten dienst van TomTom maar wel fan van hun producten. Ben je zeker dat je vooraf de correcte “Bloemendaal” (er zijn er meer in Nederland) ingetikt hebt?

    Het is uiteraard altijd mogelijk dat er in hun databank met miljoenen straatnamen af en toe er eens een naam verkeerd zit. Maar in vergelijking met hun concurrentie doen ze stukken beter op dit vlak.

    Greetz & bedankt voor de reactie!

    Like

 3. Nils zegt:

  Bij het plannen van een route naar Italië liep ik tegen het probleem aan dat (overigens niet alleen bij TomTom) de manier van weergeven van straatnamen niet consequent is doorgevoerd. Nu heb ik de indruk dat Italianen het zelf ook niet erg nauw nemen bij benoemen van straten, maar het is soms een opgave om de juiste straat in TomTom te vinden. Neem bijvoorbeeld de ‘Via XXIX Settembre’ in Ancona. Hoe staat een dergelijke straat in het navigatiesysteem? Als ‘Via 29 Settembre’, ‘XXIX Settembre (v.)’? In het navigatiesysteem dat in mijn auto is ingebouwd vond ik de straat terug onder ‘Ventinove Settembre (v.)’, waarbij het handig is om te weten dat ‘ventinove’ het italiaanse woord voor 29 is.

  Als ik in Nederland gebruik maak van de TomTom kan ik de straat tot nu toe nog wel vinden, maar bij zoeken van een straat in het buitenland is de uitdaging een stuk groter. Daar waar ‘Via XXIX Settembre’ in Ancona gevonden kan worden onder ‘Ventinove Settembre (v.)’ worden andere straatnamen die met een cijfer beginnen (zoals bijvoorbeeld ‘Via XXV Aprile’ in Ancone) in het navigatiesysteem getoond onder ’25 Aprile (v.)’. Jammer dat er niet voor één manier wordt gekozen, dat maakt het zoeken er niet eenvoudiger op. Zeker niet als blijkt dat ‘Via Giardini’ (zoals bij de adresgegevens van het hotel staat) als ‘Strada Nazionale Giardini’ of ‘Via Pietro Giardini’ in het navigatiesysteem is opgeslagen. Vreemd genoeg worden er geen overeenkomsten gevonden als zoekterm ‘Giardini’ in het navigatesysteem wordt gebruikt…

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s