Daarom is de Deense tv-serie Borgen zo goed

Borgen: Sidse Babett Knudsen als premier Brigitte Nyman

Momenteel zit ik midden in de tweede serie van BORGEN, de Deense dramaserie die zoveel succes heeft, ook in de VS, op Arte en BBC4. Het voordeel van een DVD-box is dat je een marathonsessie kan houden als het buiten grijs en grauw is. Je hoeft niet te wachten op een nieuwe aflevering, je zit helemaal midden in het verhaal.

En wat voor verhaal. Borgen is genoemd naar Chrisiansborg, het slot midden in Kopenhagen waar het Deense parlement zetelt en de premier haar departement heeft. De serie gaat over politiek, de media en het privéleven van de hoofdrolspelers.

Hoofdrolspeler is Brigitte Nyman, fractievoorzitter van de Middenpartij, een soort D’66. Onverwacht doet zij het heel goed bij de verkiezingen en wordt de eerste vrouwelijke premier. De werkelijkheid heeft de serie intussen ingehaald, want op dit moment heeft Denemarken een vrouwelijke minister-president, Helle Thorning-Schmidt die in veel opzichten lijkt op de premier uit Borgen, zij het dat ze van de Sociaaldemocratische Arbeiderspartij is.

Maar de serie is fictie die echter in heel veel opzichten de werkelijkheid weerspiegelt. Brigitte Nyman is ambitieus, daadkrachtig, maar ook gevoelig voor de problemen van anderen. Ze geeft leiding aan een coalitieregering en moet alles in het werk stellen om haar coalitiepartners in toom te houden.  Voor haar wordt het ook steeds lastiger om de balans te bewaren tussen werk en privéleven, haar huwelijk komt steeds meer onder druk te staan.

De serie geeft een mooi inkijkje in de relatie tussen politiek en media. Nieuwtjes worden gelekt, de media worden gebruikt om plannen te lanceren. Een belangrijke rol in de serie speelt de wat duistere spindoctor van de premier Kaspar Juul. Een derde hoofdrol is er voor de jonge, brutale journaliste Katerina Føsmark.

Borgen is in de eerste plaats zo boeiend omdat de serie goed is gemaakt. Er wordt uitstekend gespeeld, de fotografie, het geluid, alles klopt. Maar het is vooral het script dat er voor zorgt dat je blijft kijken. Het is geen thriller, er zijn geen lijken, geen bloederige scènes, geen achtervolgingen of dramatische shots uit een helikopter, nee het gaat puur om de spanning tussen de hoofdpersonen en het de verhaallijn die je vasthoudt.

Er is het gevoel van authenticiteit. Zo zou het kunnen zijn. Anders dan bij Dr. Deen en andere series  van Nederlandse makelij heb ik nooit dat krommetenengevoel, schaamte om de knulligheid van het script, het onlogische van ontknopingen. Borgen biedt kwaliteit.
Een derde seizoen is in de maak. Ik verheug me er al op. Laat het maar weer regenen, ik zit ademloos te kijken op de bank.

Over Wllm Kalb

schrijver, lezer, docent - focus: taal, geschiedenis, fotografie, Duits(land), muziek en films uit de jaren '20 - '50
Dit bericht werd geplaatst in Feiten en meningen en getagged met , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

15 reacties op Daarom is de Deense tv-serie Borgen zo goed

 1. Alles beter dan dr. Deen !!! Komt Borgen ook op de NL tv ?

  Like

 2. Spuit11 zegt:

  Op zondagavond komt er ook te laat voor mij vaak iets interressants om op te nemen. Soms zie ik het maar vaak komt slaapvaak om de hoek en opnemen vergeet ik dan weer de week erop als ik een deel gezien heb.

  Like

 3. Helemaal mee eens. Wij hebben ook ademloos meegeleefd. Wat een rachtige intrigers, en verwevenheid van werk, politiek, privé, media. En die taal, geweldig!
  Het schijnt dat de makers vel research hebben verricht om zo dicht mogelijk bij de werkelijkheid te blijven. Ook wij kikjken uit naar het derde seizoen.

  Like

 4. ceiz zegt:

  hoe bestaat het dat zo’n klein landje (1/3 aantal inwoners van nederland) zulke prachtige series maakt als the killing, the bridge, en nu borgen, natuurtalenten?

  Like

 5. Ik kan niet wachten totdat seizoen 3 beschikbaar is !

  Like

 6. dickblogt zegt:

  Inderdaad boeiend. Ik kreeg de serie op mn verjaardag. Morgenmiddag, weer of geen weer gaat de laatste van de DVD serie er in als koek.

  Like

 7. Jaknikkend gelezen, deze recensie. Helemaal mee eens. Ook wij kijken uit naar de derde serie.

  Like

 8. Richard zegt:

  al nieuws over seizoen 3 ?

  Like

 9. Manuela zegt:

  Deze week heerlijk genoten van seizoen 1en 2 Borgen, kijk ook uit naar seizoen 3!
  Laat die Denen maar schuiven,die weten wel hoe ze goede series moeten maken 🙂

  Like

 10. maarten zegt:

  Dat is gelul. Die frase over dat kromme tenen gevoel. Vraag mij of recensent de Deense taal machtig is. Zoniet, dan is het oordeel slechts gebaseerd op gebrekkige ondertiteling.

  Like

 11. Wllm Kalb zegt:

  Goed lezen! De zin over het krommtenengevoel slaat niet op de Deense serie Borgen, maar op Nederlandse series.

  Like

  • maarten zegt:

   Dat ik begrijp ik. Het gaat erom dat men buitenlandse series doorgaans kritiekloos omarmt zonder de taal in kwestie te begrijpen. Dat betekent dat je dus ook niet (volledig) kunt beoordelen of het goed is of niet. Op deze manier legt een NL serie het al snel af tegen zo’n buitenlander.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s