En altijd is er Mieke – Mieke van der Weij freelance radio- en tv-journaliste

Wanneer je de radio ook aanzet, op zaterdagochtend op radio 1, op maandagochtend op radio 4, op dinsdagavond laat bij Het Oog op Morgen, altijd is er de heldere, nadrukkelijke stem van Mieke van der Weij.

Dat heeft iets vertrouwds. En ze heeft net als ik Nederlands gestudeerd aan de UvA en dat schept een band. Mieke is altijd aardig, vasthoudend en vooral erg netjes. Behalve dan tegen Martin Ros, de voormalige boekenman van de Tros Nieuwsshow, daar had ze echt een hekel aan. Martin die vaak zo onduidelijk was en veel te veel tijd besteedde aan een onbelangrijk boek. Dan was Mieke de strenge schooljuf die hem aanspoorde op te schieten of hem letterlijk de mond snoerde. Toen ze hem eindelijk kwijt waren bij de Tros, mepte Martin nog even venijnig om zich heen, maar de gedegen reputatie van Mieke kan daar wel tegen. Dat zij zich omhoog geneukt zou hebben dat geloofde toch niemand.

Zo hoog was ze nou ook weer niet gekomen. Haar televisieoptredens zijn steeds incidenteel. Goede herinneringen bewaar ik aan haar aandeel in Jules Unlimited van de vara. Gelukkig doet ze de Rijdende Rechter niet meer, dat was toch echt een beetje beneden haar niveau. Maar ze doet nog wel de jaarlijkse Grote Nieuwsquiz. Veel liever zou ze, zo denk ik, als Hanneke Groenteman of Joost van der Kar een echt kunstprogramma presenteren, want Mieke gaat voor de inhoud. Maar ze is toch vooral van de radio. Ze is niet vast verbonden aan één omroep, maar eigenlijk is Mieke toch wel een echt ncrv-stem. Op de website van deze omroep heeft ze haar eigen Leesclub waarin ze haar leeservaring deelt met anderen http://www.ncrvgids.nl/miekesleesclub/archief . Ze wordt overal voor gevraagd: jury’s, openingen, interviews. Mieke heeft het druk en klaarblijkelijk heel erg naar haar zin. Op haar eigen website plaats ze, heel aandoenlijk, foto’s van de jonge Mieke met haar zusje bij de gereformeerde kerk van Genderen, waar ze opgroeide.  En hoewel Mieke al jarenlang woont binnen de Amsterdamse grachtengordel en gehuwd is het een echte professor, blijft ze toch het gewone plattelandsmeisje.

http://www.miekevanderweij.nl  (de site moet nodig bijgewerkt worden!)

Over Wllm Kalb

schrijver, lezer, docent - focus: taal, geschiedenis, fotografie, Duits(land), muziek en films uit de jaren '20 - '50
Dit bericht werd geplaatst in Feiten en meningen en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

4 reacties op En altijd is er Mieke – Mieke van der Weij freelance radio- en tv-journaliste

 1. redstar zegt:

  Naar die zenders luister ik nooit uit vrije wil. Ze zouden me moeten ontvoeren en onder dwang laten luisteren.
  De rijdende rechter ken ik slechts van naam en een enkle keer zappen.

  Like

 2. Jan Binnekade zegt:

  Hoe het zit weet ik niet, maar zaterdagochtend zonder Mieke en De Bie is niet meer wat het was. Twee bijzondere journalisten. Als ze elders verschijnen ga ik daar naartoe.

  Geliked door 1 persoon

 3. Lex van Buren zegt:

  Betweterige, ontevreden vrouw die iedereen die luistert wil laten weten dat ze Nederlands heeft gestudeerd; wordt opgewonden van belangrijke mensen; bijna zeventig; we weten het nu wel……

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s