Applepaleis in het Hirschgebouw aan het Leidseplein

Precies 100 jaar nadat aan het Leidseplein de firma Hirsch een modehuis opende voor dames van de gegoede stand, straalt er na jarenlange achteruitgang en leegstand weer licht uit het imposante gebouw.

Sylvain Kahn en Sally Berg werkten omstreeks 1875 bij de firma Hirsch in Brussel. Nog heel jong leerden ze er het kleermakersvak, volgens de Franse wijze. In 1882 besloten ze voor zichzelf te beginnen, er waren mogelijkheden in Amsterdam, dat op modegebied enorm achterliep. Al snel hadden de couturiers succes, ze bouwden hun bedrijfje aan het Leidseplein steeds verder uit.
In 1912 werd een geheel nieuw gebouw neergezet met voor die tijd geweldige afmetingen en een ongekende luxe.

Modehuis Hirsch & Co. werd een begrip, het groeide en bloeide. Had zelfs koninklijke clientèle. Ook de crisisjaren en de Tweede Wereldoorlog wist het modehuis te overleven, maar de gouden tijden waren voorbij. Confectie overheerste de markt, in 1976 sloot Hirsch voorgoed zijn deuren. Het gebouw stond er sindsdien wat verweesd bij. Er was tijdelijk een bioscoop, er was een bank, maar er zat geen leven meer in dit voormalige modepaleis.

Tot nu toe dan. Want begin maart opende Apple er zijn ‘Apple Store’. Na een gigantische verbouwing is het pand vanbinnen volkomen veranderd. Veel Amsterdammers zien dat als een wandaad; weg zijn de marmeren trappen, weg is de beroemde koepel, de imposante kroonluchter verhuisde naar de Stadsschouwburg.

Maar het Hirschgebouw leeft weer! De haute couture voor de chique dames is vervangen door geavanceerde speeltjes voor de happy few van nu. Doordeweeks, maar ook op zondag, is het tot ’s avonds laat heel druk binnen. Veel jonge mensen, overal vandaan, proberen de iPhones, de iPads, de iMacs, de iBooks uit. Er zijn cursussen en presentaties in de Genius Bar, er is een speciale tafel voor kids. Alles is wit en licht, de grote trap naar de eerste verdieping is van plexiglas, pour épater le bourgeois.
Boven zitten de kantoren van Apple Benelux. Eindelijk weg uit Bunnik, aangekomen in de hoofdstad.

Voor meer info: http://store.apple.com/nl

Over Wllm Kalb

schrijver, lezer, docent - focus: taal, geschiedenis, fotografie, Duits(land), muziek en films uit de jaren '20 - '50
Dit bericht werd geplaatst in Amsterdam, geschiedenis, media en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op Applepaleis in het Hirschgebouw aan het Leidseplein

  1. hdjvidajo zegt:

    Weer wat geleerd. Zo op de foto ziet het pand er wel mooi uit.

    Like

  2. Th Balvers zegt:

    Enige dagen geleden heb ik er rondgekeken. Mooie lokatie en passende Apple-toonzaal nu.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s