Rotterdam – Lieve Verschuierstraat

schilderij van Lieve Verschuier

Een paar jaar woonde ik als tiener in Rotterdam in de Lieve Verschuierstraat, bij de Heemraadsingel. Als ik mijn naam en adres moest opgeven was ik wel even bezig. Mensen verstonden me niet als ik begon met mijn Duitse achternaam en daar kwam dan achteraan: Lieve Verschuierstraat. Dat ‘Lieve’ was geen adjectief maar in de 17e eeuw een veelvoorkomende voornaam; wist ik ook niet.
Laat maar. Toen wilde ik niets liever dan gewoon Wim van Dam heten en wonen in de Havenstraat of zo.

Het werk van Lieve Verschuier hangt in echte musea, het was dus niet zomaar een schilder. Zijn werk is te koop op posters, vooral de Grote brand van Londen 1666 is populair. Er is weinig over hem bekend.

Geboren in 1633 of ‘34. Leerling van Simon de Vlieger, verblijf in Rome 1653-1656. Beeldsnijder en schilder van de Rotterdamse Admiraliteit, een eigen huis aan de Boompjes. Een man van aanzien dus.  Overleden in 1686. Vooral schilder van vakkundig gemaakte schilderijen, waarop altijd een schip te zien is. Op de PAN in Maastricht werd er eentje aangeboden voor 750.000 euro.

Toch een aardige straat dus daar in Rotterdam.

Over Wllm Kalb

schrijver, lezer, docent - focus: taal, geschiedenis, fotografie, Duits(land), muziek en films uit de jaren '20 - '50
Dit bericht werd geplaatst in Feiten en meningen, geschiedenis en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op Rotterdam – Lieve Verschuierstraat

  1. Johan zegt:

    Lieve (Lieven) is nog steeds een redelijk vaak voorkomende naam in Vlaanderen. De Heemraadssingel ken ik zeer goed.

    Like

  2. Wondelgijn zegt:

    Grappig, ik heb net een stukje geschreven voor de site van breda.nieuws.nl Ook over een straatnaam! 🙂 Hangt in de lucht zeker…. En Lieve vind ik zo’n …ehhh… lieve naam! Het is toch een jongensnaam, hè??

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s