Beroep in de schaduw – de mondhygiëniste

Voor alles is er een dag. De secretaresses hebben zelfs een internationale dag, waarop deze beroepsgroep in het zonnetje en in de bloemen wordt gezet. Maar voor de mondhygiënisten is zo’n dag er niet.

Wat raar. Want ze zijn zo belangrijk. Goede mondzorg kan een heleboel problemen – en kosten – voorkomen. En je moet als mondverzorger echt iets kunnen. Het is eigenlijk een ambacht: pittig lichamelijk werk, gepaard aan kennis, vernuft, techniek. Bovendien ben je heel intiem met mensen bezig, dat vereist sociale vaardigheden en tact.

Toch is het een beroep dat in de schaduw staat.
“Wat wil je later worden? Mondhygiënist!” De kans dat je dat hoort is bijzonder klein. “Waarom zou ik in stinkende monden gaat zitten peuteren, als ik ook verkoopster bij de Douglas kan worden?”
Het is ook een typisch vrouwenberoep en er is een simpele wet: hoe meer vrouwen zijn vertegenwoordigd in een beroepsgroep, hoe minder het aanzien. Dat geldt voor het kleuter- en basisonderwijs, voor de pedicure, de logopediste.

Ze doen zelf ook maar weinig aan hun public relations. De Nederlandse Vereniging van Mondhygiënisten mag wel eens wat meer aan de weg timmeren en hun website aanpassen.  Zodat meer mensen weten dat het hier gaat om een hoogwaardig beroep op Hbo-niveau, zodat ook meer jongens een opleiding gaan volgen, zodat er in de media wat meer aandacht komt voor dit belangrijke vak. Tijd om uit de schaduw te treden.

Ik zie altijd op tegen mijn halfjaarlijkse afspraak. Maar ben altijd blij dat ik ben geweest. Omdat mijn mondhygiëniste weer degelijk werk heeft geleverd en mij goed heeft geïnformeerd.

Over Wllm Kalb

schrijver, lezer, docent - focus: taal, geschiedenis, fotografie, Duits(land), muziek en films uit de jaren '20 - '50
Dit bericht werd geplaatst in Feiten en meningen en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Beroep in de schaduw – de mondhygiëniste

  1. Apiedapie zegt:

    Ik heb helaas een mannelijke mondhygienist, en dat is dus nog een graadje erger dan dit. Hij komt erg onverschillig over, snauwt, trekt mijn mond bijna uit zijn voegen, steekt met zijn hardmetalen pincet hardvochtig in al het zachts … maar doet zijn werk goed. Gelukkig heb ik wel een mooie, sexy, lieve, grappige vrouwelijke tandarts. Het jaarlijks bezoek combineer ik, zodat ik wat leuks heb om aan te denken als ik bij die verschrikkelijke hygienist in de stoel lig.
    Ik houd niet van spammen, maar mocht je mijn verhaaltje over mijn tandarts en haar waterpik eens willen bekijken, ga dan naar http://apiedapie.wordpress.com/2010/12/05/heimelijk-verliefd-op-mijn-tandarts/

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s