Mee met het defilé

Het moet ergens begin jaren vijftig zijn geweest. En mooie koninginnedag. Ik woonde toen bij mijn tante in Den Dolder, eigenlijk vlakbij paleis Soestdijk en tegenover vliegveld Soesterberg, waar koningin en prins toen vaak aankwamen of vertrokken en dan langs ons huis reden. Dat gaf een band. De Pro Juventute kalender hing dan ook bij ons op een prominente plaats aan de wand in de huiskamer. De ‘prinsesjes’ waren vaak in onze gedachten.

Die zonnige dag besloot mijn tante dat we maar eens mee moesten doen aan het defilé. Geen idee wat dat was, maar wij werden al vroeg netjes aangekleed. Ik kreeg een oranje sjerp om. Die zat niet lekker, maar dat gaf niet. Mijn drie jaar oudere broertje moest het doen met een oranje speldje, mijn nichtje had een oranje vestje aan.

We gingen met de auto. Een klein eindje maar. De Ford Taunus werd in de berm geparkeerd, het was nog een heel eind lopen. Het begon al druk te worden. Vrijwilligers dirigeerden de mensen naar de hekken van het witte paleis: groepen hier, burgers daar. Wij hoorden bij de burgers, loslopende onderdanen die Juliana bloemen kwamen aanbieden, de vorstin die met haar familie heel ver weg op het bordes stond.

Wij hadden een bos tulpen meegenomen, die nu in drieën werd gedeeld. Met die paar tulpen in de hand stonden we in de rij die maar heel langzaam vooruit schuifelde. Naast ons stond een groep in kledendracht gestoken Spakenburgers. Mijn broer werd ongeduldig en zei: ‘Ik ga even kijken’ en sloop er van door. Mijn tante ging op haar tenen staan om te zien waar die jongen was gebleven.

We moeten uiteindelijk de tocht gemaakt hebben langs het bordes. Ik kan me er niets meer van herinneren. Steeds bleef ik uitkijken naar mijn broer, die moest toch ergens te zien zijn? Ik maakte me grote zorgen, zou hij de weg naar huis wel kunnen vinden? Mijn tante was boos en mopperde aan een stuk. Het feest was allang over.

Zonder mijn broer liepen we weer naar de auto, mijn sjerp was scheef gezakt. Thuis was hij ook niet. Pas een uur later kwam het politieautootje langs, met op de voorbank mijn lachende broertje.  Hij had de dag van zijn leven gehad.

Over Wllm Kalb

schrijver, lezer, docent - focus: taal, geschiedenis, fotografie, Duits(land), muziek en films uit de jaren '20 - '50
Dit bericht werd geplaatst in Feiten en meningen, geschiedenis en getagged met , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op Mee met het defilé

 1. Dwarsbongel zegt:

  Zo zie je maar, ondeugd loont (soms)…
  Ik herinner me een gelegenheid uit diezelfde tijd, waarbij Koningin Juliana bij mijn vroegere kleuterschool kwam, dicht bij waar ik woonde. Ik ben er bij geweest, misschien had ik het wit met oranje matrozenpakje aan dat mijn moeder ooit voor me heeft gemaakt.
  Het dochtertje van een plaatselijke wethouder, die bij ons in de straat woonde, mocht de koningin een bloemetje aanbieden. Volgens de overlevering moet ze iets gezegd hebben als: “namens de keutelschool…”
  Het gebouw staat er nog steeds: http://maps.google.nl/maps?q=boslaan+135,+Emmen&hl=nl&ll=52.789641,6.901595&spn=0.000916,0.002411&sll=52.789641,6.901595&sspn=0.000923,0.002411&t=h&hnear=Boslaan+135,+Emmen,+Drenthe&z=19&layer=c&cbll=52.789641,6.901595&panoid=aZuG0R72LV–MAHum40Ayg&cbp=12,340.38,,0,-5.11 maar heeft al veel andere functies gehad, zoals bejaardensoos, inloophuis voor zwervers, en ooit zag ik op de bovenverdieping een bordje: “Stichting Terminale Thuiszorg – ingang om de hoek”…

  Like

 2. ottovanoosterhout zegt:

  Je broertje was vast gaan zoeken naar al die “goedbedoelde rotzooi” die door Juliana’s lakei achter de rododendrons was “gesodemieterd”.
  Toen hij voor de koningin langs sloop vergat hij nog nét niet om een kniksje te maken.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s