De lange zomer van de jonge hanen

De zomervakantie in Hilversum is al begonnen. Pauw & Witteman hadden gisteravond hun laatste uitzending, veel andere actualiteitenprogramma’s gaan de komende weken op slot. De zomer biedt vermaak en heel veel sport.

Maar 12 september zijn er toch verkiezingen? Graag heel veel spannende discussieprogramma’s, kritische vragen, goede achtergronddocumentaires. Veel Rutte versus Samsom. Kan spannend worden. Twee begaafde debaters, jong, vol energie, strijdbaar. Als jonge hanen klaar voor de strijd.

Jammer dat de PvdA niet heeft gekozen voor een wijze kloek. Dat zou een heel ander beeld hebben opgeleverd. In Noordrijn-Westfalen, de Duitse deelstaat waar mogen belangrijke verkiezingen zijn, staat SDP politica Hannelore Kraft (51) sinds 2010 aan het hoofd van de regering. Een gedreven politica, maar vooral ook een verstandige, warme vrouw die vertrouwen wekt en de sociaaldemocratische kiezer weet vast te houden. De SPD staat op winst en zal, als de voorspellingen uitkomen, samen met de Groenen een nieuwe regering kunnen vormen.

Als de PvdA zo’n kandidaat had gehad, zouden de verkiezingsdebatten anders verlopen; zou de uitslag wel eens heel anders kunnen zijn. Maar zo iemand was niet voorhanden. Mariette Hamer heeft niet de hartelijkheid die  Hannelore Kraft uitstraalt. Jeltje van Nieuwenhoven was zo iemand. Altijd zichzelf, iemand die zich niet verstopte achter Haags jargon. Nuchter en duidelijk met gevoel voor humor.

Het zier ernaar uit dat de zes grootste partijen geleid zullen worden door vijf mannen en één vrouw, Jolanda Sap. Of zij over het lawaai van de haantjes heen kan komen, vraag ik me af.

Over Wllm Kalb

schrijver, lezer, docent - focus: taal, geschiedenis, fotografie, Duits(land), muziek en films uit de jaren '20 - '50
Dit bericht werd geplaatst in Feiten en meningen, media en getagged met , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

3 reacties op De lange zomer van de jonge hanen

 1. Apiedapie zegt:

  Vlak Mona niet uit!

  Like

 2. De positie van Jolanda Sap is ook nog niet zeker. Er heerst onrust binnen die partij. Peilingen wijzen uit, dat de groenen Sap ook niet meer zo zien zitten. Bibi heb ik in een debat gezien en die werd toen zeer onzeker en liet zich zo van de kaart vegen. Ik verheug me op de debatten met Roemer.
  Samsom lijkt me wat al te gedreven in het debat, daar word je hyper van. Jeltje was nog echt een PVDA er met een rood hart. Lutz is ook nog zo eentje. En Spekman heeft het ook nog in zich. De pvda er die mij heel sympathiek overkomt, is Jetta Klijnsma.
  Jammer, dat veel leden niet meer in de kamer willen, tenzij ze minister kunnen worden. Voor minder gaan ze niet meer.

  Like

 3. Wllm Kalb zegt:

  Inderdaad Jetta Klijnsma wordt door velen onderschat. Voorlopig heeft ze het te druk met die onmogelijke taak om de FNV te vernieuwen.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s