Sara, Douwe en Tom – globaal of nationaal?

De Amerikaanse Sara heeft afscheid genomen van de Friese Douwe. Deze Friese koffiebrander Douwe Egberts gaat weer vaderlands verder onder de prachtige naam ‘DE Master Blenders 1753’ – in het Engels, dat weer wel,  Sara Lee wilde er van af. DE zit vol plannen om de wat verstofte Senseo weer nieuw leven in te blazen, DE is weer van ‘ons’; de plannen voor internationale uitbreiding zijn voorlopig in de ijskast gezet. “We richten ons in de eerste plaats op de Nederlandse markt”.

Achter het Central Station in Amsterdam dronken ze bij Tomtom vast geen bakkie troost maar vast iets anders toen de deal met Apple bekend werd. De aandelenkoers schoot eindelijk weer eens omhoog. Apple gaat de kaarten van Tomtom gebruiken, onder andere voor de iPhone. Tomtom kiest voor een globale aanpak, Nederland is te klein voor deze kaartenmakers.

De uitspraak ‘Think globally, act locally’, stamt al uit 1915, maar gaat op voor heel veel aspecten van planning en strategie van grote bedrijven. Als consument willen we graag producten blijven herkennen als eigen, vaderlands, maar we verlangen van bedrijven ook dat ze geld genoeg verdienen om te innoveren en expanderen. Dat kan alleen als ze over grenzen heen durven te kijken.

Over Wllm Kalb

schrijver, lezer, docent - focus: taal, geschiedenis, fotografie, Duits(land), muziek en films uit de jaren '20 - '50
Dit bericht werd geplaatst in Feiten en meningen en getagged met , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s