Turijn Lingotto – een testbaan boven op de zesde verdieping

Een van de interessantste gebouwen van Turijn is de oude Fiatfabriek in het zuidelijk stadsdeel Lingotto. Hier bouwde Fiat een enorme, voor die tijd hypermoderne autofabriek. De bouw duurde vier jaar; in 1923 werd het gebouw, van de jonge architect Giacome Matté-Trucco, geopend.

luchtopname Fiatfabriek, 1928

Fiat werkte volgens een geheel nieuw concept: alle ruwe materialen gingen op de begane grond naar binnen en de auto’s werden in lijn geproduceerd, steeds een verdieping hoger, tot ze uiteindelijk klaar waren op de hoogste verdieping. Ze konden dan meteen proefrijden op de daar aangebrachte testbaan. Deze bestaat nog steeds. Links en rechts konden de auto’s via een spiraalvormige toegang weer naar beneden. In 1982 volgde de sluiting, Fiat verhuisde de fabriek naar een nieuwer complex, verder uit de stad.

Wie nu dit complex bezoekt, herkent er geen fabriek meer in. Architect Renzo Pinano nam het grote gebouw flink onder handen. Nu biedt het plaats aan een enorm winkelcentrum ‘8Gallery’, twee hotels, een concerthal, het kunstcentrum ‘Giovanni et Marcella Agnelli Pinacoteca’, en een deel van de Technische Universiteit van Turijn.

Via de lift is het nog steeds mogelijk op het dak de tekstbaan te bezoeken. Deze wordt nu gebruikt voor presentaties van nieuwe modellen, en bijeenkomsten van autoclubs. Bij ons bezoek, in de regen, toonden liefhebbers van oude Amerikaanse auto’s hun kunsten.

Over Wllm Kalb

schrijver, lezer, docent - focus: taal, geschiedenis, fotografie, Duits(land), muziek en films uit de jaren '20 - '50
Dit bericht werd geplaatst in Feiten en meningen en getagged met , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op Turijn Lingotto – een testbaan boven op de zesde verdieping

  1. Th Balvers zegt:

    Informatief blog. En natuurlijk kwijl ik een weinig bij zwartwitfoto’s..

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s