Een eiland verdwijnt – een eiland verschijnt

De Bol in de Westerschelde bij Breskens (Google Maps)

Niet alleen de taal verandert, ook het landschap is onderhevig aan getijden. Rottumeroog verdwijnt langzaam in zee, maar Rottumerplaat groeit gestaag net als de Razende Bol tussen Texel en Den Helder.

Op school leerden we bij topografie braaf de Nederlandse eilanden uit ons hoofd en het leek alsof daarmee de zaak voor eens en altijd beklonken was. Maar dat was buiten de waard gerekend. Ergens in de Waddenzee lag het eiland Griend. Nooit van gehoord, maar een echt eiland met een vogelwacht. Het loopt alleen nog maar bij uitzonderlijke zware stormen onder water.

In de oude, vooroorlogse atlas die we thuis gebruikten stonden nog de Zuiderzee-eilanden Urk, Schokland, Wieringen en Marken. Allang geen eilanden meer, vastgeklonken aan de wal of aan de nieuwe polders. Wat bleef waren fort Pampus en het Vuurtoreneiland.
Eilanden verdwijnen, maar in de randmeren verschijnen ook weer nieuw eilanden. Daar liggen nu Dode Hond, Zegge, De Biezen, Knarland, De Kluut, Krooneend, Pierland, Snip/Raf/Kwak, enkele eilandjes zonder naam en het IJsseloog.

De Zeeuwse en Zuid-Hollandse eilanden waren overzichtelijk, al vroeg ik me altijd af hoe het zat met Schouwen-Duiveland en Goeree-Overflakkee, ging het daarbij steeds om één of twee eilanden? Tiengemeten leerde ik uit ervaring was ook een eiland, niet geleerd op school en Sint Philipsland was geen eiland maar een schiereiland. En Tholen, Zuid-Beveland en Walcheren kon je eigenlijk ook geen eilanden meer noemen, want ze zaten via dijken weg- en spoorverbindingen vast aan het vaste land.  Een kwestie van definities, maar daar deden we niet aan op de lagere school.

En dan was er nog de kwestie van platen, schorren en slikken. Begroeide platen zijn bijna eilanden, maar bij extreem hoog water lopen ze nog wel eens onder, dus …? Is De Bol bij Breskens een eiland? En worden Hompelvoet en Dwars in de Weg in het Haringvliet nieuwe Nederlandse eilanden?

Over Wllm Kalb

schrijver, lezer, docent - focus: taal, geschiedenis, fotografie, Duits(land), muziek en films uit de jaren '20 - '50
Dit bericht werd geplaatst in Feiten en meningen, namen en getagged met , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Een eiland verdwijnt – een eiland verschijnt

  1. cornutus zegt:

    Inderdaad, alsof het voor altijd en eeuwig zo zou blijven. Ik vind dat trouwens enorm interessant, eilanden die ontstaan of die aan de wandel gaan.
    Een van de Waddeneilandjes zou afkalven en aan de andere kant weer aangroeien. Daar wil ‘men’ wat aan doen. Belachelijk!

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s