Wel of niet scheren van de ‘derde oksel’?

Reclamemakers hebben het moeilijk met het benoemen van de schaamstreek, die dus niet voor niets zo heet. In 1970 kwam deodorantmerk Bidex met de term ‘de derde oksel’. Maar ook nu nog durven de lichaamsverzorgers het beestje nauwelijks bij de naam te noemen.

Dat vrouwen het scheermes en andere hulpmiddelen hanteren om hun ‘bikinilijn’ bij te werken, is inmiddels genoegzaam bekend. In tijdschriften wordt uitvoerig geschreven, op internetfora worden de voor- en nadelen van ‘Brazilian’, de ‘landingsstrip’ of ‘triangel’ uitvoerig bediscussieerd. Je kan als vrouw je laten harsen in speciale salons die het allemaal voor elkaar maken. ‘Brazilian Wax’ is een gewoon onderdeel geworden van een schoonheidsbehandeling.

Of de heren hun schaamstreek ook moeten scheren, staat nog volop ter discussie. De een vindt het overdreven, nichterig of puberaal, de ander vindt het vooral hygiënisch, mooier of sexyer. Zelfs religie wordt er bij gehaald, in islamitische landen zou het een onderdeel van de cultuur zijn.  Het argument dat ‘de boom zonder bladeren groter lijkt’, spreekt veel mannen kennelijk aan, een op de vijf is al tot het wekelijks scheren overgegaan. En dus houden mannen  zich bezig met de vraag hoe dat dan allemaal moet.

Bij de kapper kun je nog niet vragen om het zaakje ‘daar beneden’ ook even mee te nemen bij de knipbeurt. De industrie speelt daar handig op in en biedt oplossingen. Bijvoorbeeld door te laseren (240 euro) of te epileren. Braun wil graag het elektrische scheerapparaat de CruZer body verkopen, speciaal gemaakt om onder de douche overtollig haar te verwijderen van borst, buik, oksels en ‘daar beneden’. Ook Philips heeft zo’n apparaat, de Bodygroom, maar spreekt heel bescheiden alleen over het trimmen en scheren ‘onder de halslijn’.
Ook Gillette heeft het op hun website over ‘bodygrooming’: “Misschien wil jij ook wel af van de haartjes in je hals, op je borst of op andere lichaamsdelen. Of je het nu voor de look, voor het gevoel of je partner doet, tegenwoordig worden veel meer lichaamsdelen glad geschoren dan alleen het gezicht.”
Ik hou nog steeds niet van scheren.

Gillette geeft heren keurig les in het scheren van het kruis ‘How to shave your Groin’: http://www.youtube.com/watch?v=1TiJNewpCnY

En het carnaval houdt zich ook al met dit onderwerp bezig, een beetje ranzig …. : http://www.youtube.com/watch?v=QeuDRa8ZmJ4 

Over Wllm Kalb

schrijver, lezer, docent - focus: taal, geschiedenis, fotografie, Duits(land), muziek en films uit de jaren '20 - '50
Dit bericht werd geplaatst in Feiten en meningen en getagged met , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

4 reacties op Wel of niet scheren van de ‘derde oksel’?

 1. Een raar trekje van de menselijke soort. Alsof je wat je weghaalt niet meer zou behoeven te benoemen.
  Dat ik me scheren moet ervaar ik als de mannelijke equivalent van de maandstonde. Ik noem dat om die reden vaak de ochtendstonde. Ik zou dit niet graag willen uitbreiden tot onder de halslijn zul je daarom begrijpen.

  Like

 2. fredvanderwal zegt:

  een geschoren derde oksel staat visueel gelijk aan een kleuterkutje
  en is daarmee voer voor paedophielen
  ik houd trouwens niet van mosselen

  Like

 3. Apie zegt:

  Haha! Onder de halslijn .. dat noemen we dan maar een understatement.

  Voor hen die het willen weten, niemand dus: ik haal het af en toe weg, maar zeker niet dagelijks of wekelijks. ’t Is echt frisser en het bespaart je partner haartjes in de mond. Ik stel het ook op prijs bij mijn partner, de eerste keer mag het nog, voor een tweede keer geef ik er een hint over. ’t Is gewoon lekkerder mensen. Dat gekriebel in je neus, dat hoeft toch niet?

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s