De verraste minister – marktwerking bij de tandarts

Het verbaast me dat minister Edith Schippers verbaasd is en wel over het feit dat de tandartsrekeningen na de vrijlating van de vaste tarieven zijn gestegen met 9,6%.

Marktwerking heeft zin als de patiënt verschillende tandartsen makkelijk kan vergelijken en ook makkelijk van de ene naar de andere kan overstappen. Zoals je op de markt van de ene groentekraam naar de andere loopt om te kijken hoe het fruit er bij ligt en kan zien wat een kilo sinaasappelen kost.

Veel tandartsen hebben nu op hun websites eindelijk iets staan over hun tarieven. Er is ook een vergelijkingssite, zodat je kunt zien wie de duurste en wie de goedkoopste is (www.zorgkiezer.nl) . In de praktijk ontlopen de tarieven elkaar niet veel. Voor de halfjaarlijkse controle kan ik bij mij in de buurt terecht voor 19,50; 19,60; 19,75 en 20,00 euro. Geen acute reden om te gaan buurten bij een andere tandverzorger. De prijzen voor een ‘volledige’ wortelkanaalbehandeling  liggen al verder uit elkaar, van 132 tot 275 euro.  Wat niet op de site staat is hoe volledig dat kostenplaatje is en al helemaal niet hoe de behandeling wordt uitgevoerd.

Mijn wortelkanaalbehandeling (1 kanaal) kostte 92,99 euro, maar daar kwam bij: bitewing foto 28,94; intra orale foto 14,47 (2x); uitgebreid endodontisch consult 36,16; elektronische lengtebepaling 12,92; aanbrengen rubberdam 10,33; gebruik operatiemicroscoop 69,74; eenvlaksrestauratie composiet 20,66; etsen + onderlaag 20,66. Totaal 321,34 – op de website staat 275 euro als prijs voor de volledige behandeling, in werkelijkheid komt daar dus nog eens 46,34 bij . Werd overigens prima uitgevoerd, geen klachten daarover.

Ook is het niet zo dat u zomaar langs kunt gaan bij een andere, goedkopere tandarts. De praktijk zit vol, de agenda zit vol of er is wel iets anders waardoor u op een wachtlijst moet of helemaal niet langs hoeft te komen.  Dan is de ontstoken kies al uiteengespat en bent u vergaan van de pijn.

Marktwerking in de zorg, het blijft een pijnlijk dossier.

Over Wllm Kalb

schrijver, lezer, docent - focus: taal, geschiedenis, fotografie, Duits(land), muziek en films uit de jaren '20 - '50
Dit bericht werd geplaatst in Feiten en meningen en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

5 reacties op De verraste minister – marktwerking bij de tandarts

 1. terug naar school, die minister
  bij de weg: kijk eens naar je titel

  Like

 2. Th Balvers zegt:

  Ze kunnen uit die kringen van die enormiteiten debiteren.

  Terzijde: is Ich bin ein Berliner wel goed duits?

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s