Charmezanger

Zjef Vanuytsel

Juul Kalbas is het, en  Frank Maldini, Wil Ferdy, Karel Bosma ook. Eddy Wally helemaal. Ene Keny is het, Salim Seghers en Frank Valentino zijn het ook. Charmezanger. Nog nooit van gehoord, maar in Vlaanderen heel gewoon.
Een charmezanger is een zanger van makkelijk in het gehoor liggende liedjes, smartlappen, meezingers, meestampers. Volkszangers zeggen wij wel eens: Frans Bauer, Andre Hazes. Populair bij het volk, dat wil zeggen, de brede onderlaag. Soms gehypet en tijdelijk in de mode bij mensen met smaak. Zo was het opeens chique om je voorkeur voor de Andre Hazes of de Zangers Zonder Naam te uiten. Die laatste maakte opeens een plaat met teksten van Lucebert en muziek van Bruno Maderna. Jan Wolkers en Gerard Reve werden fans.

De grens tussen een charmezanger en een gewone zager is onduidelijk. Is Guus Meeuwis een charmezager of heeft hij meer in zijn mars?

Jan de Wilde, Lieven Tavernier, Kris de Bruyne en Zjef Vanuytsel zijn geen charmezagers, daarvoor zijn hun teksten te goed, zijn muziek te ongewoon, te verrassend, ze hebben iets te vertellen. Wannes van der Velde is een zanger van volksmuziek, geen volkszanger.
Zo valt er veel te ontdekken.

Beluister Wannes van de Velde Als ik zou sterven – als een middeleeuwse ballade

Over Wllm Kalb

schrijver, lezer, docent - focus: taal, geschiedenis, fotografie, Duits(land), muziek en films uit de jaren '20 - '50
Dit bericht werd geplaatst in Feiten en meningen, muziek en getagged met , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s