Tour de France – een mooi decor

Foix in de Pyreneeën, finish van de 14e etappe 2012.

Mijn tante zette rond vier uur altijd de Tour de France aan, zonder geluid. Vooral van de bergetappes kon ze genieten bij een glaasje sherry; prachtige opnamen van het landschap, fraaie kastelen, abdijen en ommuurde stadjes, kleine holle wegen, steile ravijnen. Wie daar rondploeterden op die weggetjes wist ze niet en het interesseerde haar ook niet. Alleen als een Nederlander dreigde te winnen ging het geluid aan, maar dat gebeurde bijna nooit.

Ik volg de Tour al jaren niet meer. Ik erger me aan de opgewonden geluiden die via radio 1 tot mij komen. Alsof er iets heel belangrijks aan de hand is, drie weken lang Maar de Tour wordt gemaakt in de tijdritten, de rest is alleen een groot rondreizend commercieel circus. De dopingschandalen voegen daar nog eens een enorme rouwrand aan toe. Voor mij hoeft het niet meer.

Maar die opnamen vanuit de helikopter blijven mooi.

Over Wllm Kalb

schrijver, lezer, docent - focus: taal, geschiedenis, fotografie, Duits(land), muziek en films uit de jaren '20 - '50
Dit bericht werd geplaatst in Feiten en meningen en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op Tour de France – een mooi decor

 1. Ximaar zegt:

  Ik kijk ook vooral om de opnames. Met het jaar wordt de omgeving beter in beeld gebracht. Wat mij betreft mag de Giro ook uitgezonden worden. Die gooien nog meer helicopters in de lucht en de wielrenners fietsen daar niet voor niets met een helm op. 🙂 Zelf heb ik aardig wat kilometers door Frankrijk gefietst, maar dan in de vorm van zwerftouren. Dus geen haast en niet weten waar naartoe. In de meeste etappes kruisen ze wel een paar van mijn routes en soms doen ze hele stukken hetzelfde. Dus een feest der herkenning.

  Ik kijk via het internet en een paar jaar terug was dat zonder commentaar. Precies zoals ik het wenste. Maar toch viel dat tegen er mist dan iets. Probleem met het commentaar is dat de radio niet voldoet. Dat commentaar is niet voor bij de beelden en daarmee te informatief. Het mag dus echt wel een tandje minder. Op dit moment zit er bij de TV zo’n spic en span duo. Maarten du KRO valt mee, maar voelt zich vaak geroepen om die andere zeur te compenseren. Die andere is vreselijk, hij verpest ook regelmatig de schaatsbeelden met zijn wikipediavoorlezerij. Een jaar of 20 terug was het overigens net zo tenenkrommend met de combi Smeets-Nelissen. Doe mij maar iemand zoals Heinze Bakker. Informatief, betrokken, maar ook vrij rustig. Zo’n figuur hebben ze tegenwoordig in de vorm van Henry Schut. Alleen denk ik dat zeursok Smeets die niet mee wil hebben in zijn ploegje. Hij is te slim en Smeets wil geen slimmerikken om zich heen.

  Like

 2. mennoG zegt:

  Een goed idee om het moois van de uitzendingen te bekijken zonder naar het commentaar te luisteren 🙂

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s